Meny

Minister i sultestreik

SULTESTREIKER: Den srilankiske ministeren Wimal Weerawansa truer med å sulte seg til døde utenfor FNs kontor i Colombo. Foto: Scanpix/EPA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En srilankisk statsråd erklærte torsdag at han går til sultestreik utenfor FNs kontor i Colombo i protest mot et panel som er satt ned for å granske påståtte rettighetsbrudd under borgerkrigen på øya.
Boligminister Wimal Weerawansa, som ledet demonstrasjonene utenfor FN-bygningen tidligere denne uken, sier han er forberedt på å sulte til døden for å beskytte militærets ære.


- Dette (FN-panelet) er en plan fra FN for å stille vårt militære for en krigsforbryterdomstol, sa Weerawansa til noen dusin jublende tilhengere.

- Vi vil ikke la det skje, la han til.

Sultestreiker blir ofte brukt i Sri Lanka for å påkalle oppmerksomhet, men varer sjelden lenge.

Protester

Buddhistmunker messet frem sine velsignelser da Weerawansa satte seg på en provisorisk scene utenfor FNs lokaler.

Han oppfordret folk til å ta del i protestaksjoner på øya for å presse FNs generalsekretær Ban Ki-Moon til å oppløse panelet.

Ban utnevnte de tre medlemmene av panelet forrige måned for å gi råd om «spørsmål om ansvar» under krigen mellom regjeringsstyrkene og separatistgruppen Tamiltigrene. Krigen var over i mai i fjor.

Protestene mot FN antas å ha regjeringens stilltiende støtte.

100.000 drept

Tirsdag omringet demonstranter ledet av Weerawansa FNs kontor i Colombo og holdt de ansatte beleiret i flere timer.

Inngangen til bygningen ble ikke blokkert torsdag, men de ansatte fikk råd om å holde seg hjemme for andre dag på rad.

I New York har FN gitt uttrykk for sine «sterke innsigelser» mot protestaksjonene.

Verdensorganisasjonen har tidligere sagt at minst 7000 etnisk tamilske sivile ble drept i løpet av krigens siste fase. FN beregner at omkring 100.000 mennesker mistet livet i løpet av den flere tiår lange konflikten.

Populært