Meny

– Al-Qaida-sjef planla operasjon

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tre terrorsiktede planla et angrep i samarbeid med al-Qaida-lederen Salah al-Somali, sier ikke navngitte tjenestemenn til nyhetsbyrået AP.

Ifølge byrået har al-Somali tidligere vært ansvarlig for planlegging av terrorangrep over hele verden. Det antas at han ble drept i et amerikansk rakettangrep i Pakistan i fjor.

AP henviser til opplysninger fra tjenestemenn både i USA og Norge som ikke ønsker å bli navngitt. De forteller at de tre terrorsiktede forsøkte å bruke stoffet peroksid til å lage bomber.

Amerikanske etterforskere mener det samme stoffet skulle ha vært brukt i angrepene som var planlagt på T-banen i New York i fjor. Også disse planene knyttes til al-Somali, og amerikanske myndigheter har betegnet saken som den mest alvorlige i USA siden angrepene 11. september 2001.

Les også: Uklart om Norge var terrormål

Norske og amerikanske myndigheter har samarbeidet tett i etterforskningen av de terrorsiktede i Norge, ifølge AP. De tre skal ha blitt overvåket i over et år.

PST-sjef Janne Kristiansen var ifølge AP i USA i vår for å diskuterer opplysningene som da var kommet fram i saken.

Det skal være uklart om de terrorsiktede i Norge rakk å peke ut et angrepsmål før de ble pågrepet torsdag.

Den svenske terroreksperten Magnus Norell mener den norske deltakelsen i krigen i Afghanistan kan være en av årsakene til at folk i Norge angivelig planlegger terrorangrep. En annen årsak kan være striden rundt Muhammed-karikaturene som først sto på trykk i 2006.

(©NTB)

Populært