Meny

Uklart om Norge var terrormål

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PST bekrefter at de tre mennene som ble pågrepet torsdag har tilknytning til al-Qaida, men vil ikke si noe om Norge var mål for det planlagte terrorangrepet.
Straffelovens § 147a:

En straffbar handling som nevnt i §§ 148, 151 a, 151 b første ledd jf. tredje ledd, 152 annet ledd, 152 a annet ledd, 152 b, 153 første til tredje ledd, 153 a, 154, 223 annet ledd, 224, 225 første eller annet ledd, 231 jf. 232, eller 233 anses som en terrorhandling og straffes med fengsel inntil 21 år når handlingen er begått med det forsett

a) å forstyrre alvorlig en funksjon av grunnleggende betydning i samfunnet, som for eksempel lovgivende, utøvende eller dømmende myndighet, energiforsyning, sikker forsyning av mat eller vann, bank- og pengevesen eller helseberedskap og smittevern

b) å skape alvorlig frykt i en befolkning, eller

c) urettmessig å tvinge offentlige myndigheter eller en mellomstatlig organisasjon til å gjøre, tåle eller unnlate noe av vesentlig betydning for landet eller organisasjonen, eller for et annet land eller en annen mellomstatlig organisasjon.

Kilde: Lovdata.no

(ABC Nyheter): PST (Politiets sikkerhetstjeneste) pågrep torsdag morgen tre personer mistenkt for terrorplanlegging.

To menn ble pågrepet av PST i Oslo-området mens en tredje er pågrepet i Tyskland i samarbeid med tysk politi. Vedkommende vil bli begjært utlevert til Norge.

De tre pågrepne er:

* Mann (39), uighurer fra Kina, norsk statsborger. Kom til Norge i 1999, fikk norsk statsborgerskap i 2007.

* Mann (37), irakisk statsborger. Kom til Norge i 1999. Fikk innvilget opphold på humanitært grunnlag og permanent oppholstillatelse i Norge.

* Mann (31), usbekisk statsborger. Kom til Norge i 2002 som asylsøker. Søknaden ble avslått, men fikk senere opphold på grunnlag av familegjenforening. Har nå permanent oppholdstillatelse i Norge.

Tilknyttet al-Qaida

PST var svært tilbakeholdne med informasjon inder en pressekonferanse som ble holdt i formiddag. Dette begrunner de med at saken er under etterforskning.

- De tre har samarbeidet om å begå en terrorhandling, sa statsadvokat Jan Glent under pressekonferansen.

PST knytter saken til lignende pågripelser i USA og England.

- PST har i dag pågrepet tre personer siktet for å ha inngått et terrorforbund, og planlagt å gjennomføre en terroraksjon. Vi mener denne gruppen har hatt forbindelse til utlandet, og knyttes til al-qaida og personer som inngår i etterforskning i andre land, som USA og England, sa PST-sjef Janne Kristiansen.  

De tre terrorsiktede knyttes til al-Qaida-lederen Salah al-Somali, sier en ikke navngitt amerikansk tjenestemann til nyhetsbyrået AP.

Les også: - Al-Qaida-sjef planla operasjon

Det er aktuelt å fremstille en eller flere for Oslo tingrett med begjæring om varetekstfengseling.

- Dette er en meget alvorlig sak. Jeg forstår at dette er en sak med stor interesse. Men jeg har ingen mulighet til å gå i detaljer på hva siktelsen bygger på, med hensyn til etterforskninge, sa Kristiansen. 

Pressen ville omtale saken

De tre er pågrepet etter straffelovens paragraf 147a (se boks til høyre), som kan straffes med fengsel inntil 21 år.

PST slo til tidligere enn det som var hensikten, på grunn av at saken ville bli omtalt i utenlandske medier. Det ville gitt stor fare for bevisforspillelse.

- Derfor ønsker vi å holde kortene tettere til brystet, sa statsadvokat Glent.

Etterforskningen skal ha pågått i en lengre periode. Anonyme kilder sier til nyhetsbyrået AP at amerikanske og norske myndigheter sammen har holdt øye med de tre i over et år.

PST vil ikke si noe om hvor lenge etterforskningen gar pågått.

- Trusselbildet ikke endret

PST vil ikke si noe om Norge var terrormålet for de planlagte handlingene.

- Trusselbildet har ikke endret seg, og til tross for denne saken trenger ikke nordmenn gå rundt å være engstelige, sa Janne Kristiansen.

Magnus Norell, en terrorekspert hos det svenske forsvarets forskningsinstitutt, sier til AP at Norges deltakelse i Afghanistan kan være en årsak til at Norge blir sett på som et terrormål.

- Dypt bekymret

Islamsk Råd Norge skriver på sine nettsider at de reagerer med dyp bekymring på nyheten.

- Islamsk Råd Norge reagerer med dyp bekymring på nyheten om at tre personer er arrestert av PST for medvirkning til terrorplanlegging. Vi tar kategorisk avstand fra terror, og imøteser en full etterforskning fra PST, skriver de.

Støttenettverk 

I februar opplyst PST at trusselbildet i Norge nærmer seg nivået i europeiske land.

Selv om terrortrusselen i Norge generelt var lav i fjor, pågår det aktiviteter i enkelte miljøer som er inspirert av ekstrem islamistisk ideologi, het det i PSTs trusselvurdering som ble lagt fram i februar.

PST mente imidlertid at det er liten reell fare for terroraksjoner på norsk jord.

– Personer i Norge støtter først og fremst ekstreme islamistiske aktører i utlandet som har en lokal eller regional agenda. Så lenge de utenlandske aktørene opprettholder slikt lokalt fokus, er det lite sannsynlig at deres norske støttenettverk vil utgjøre en reell trussel mot Norge, het det i trusselvurderingen.

Aldri tidligere har Politiets Sikkerhetstjeneste tiltalt så mange for terrorplaner, skriver Aftenposten.

Avbryter ferien

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og justisminister Knut Storberget (Ap) avbryter sommerferien og holder en felles pressekonferanse klokken 13.30.

Har du tips om saken? Kontakt ABC Nyheters redaksjon på telefon 08081 eller tips@abcnyheter.no


Populært