Meny

Vil fengsle asylsøkere som skal ut

VIL HA MELDEPLIKT: Justisminister Knut Storberget (Ap) foreslår meldeplikt eller bestemt oppholdssted for personer med ulovlig opphold i Norge. Bryter de disse pliktene, risikerer de fengselsstraff. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Knut Storberget (Ap) foreslår at politiet skal kunne fengsle asylsøkere som har fått endelig avslag eller som begår alvorlig kriminalitet.

Justisministeren sendte onsdag ut et forslag om å utvidede hjemler for bruk av frihetsberøvelse og andre tvangsmidler når personer oppgir falsk identitet, unndrar seg utsendelse etter et avslag eller når asylsøkere og utlendinger med ulovlig opphold begår kriminalitet.

Justisdepartementet foreslår å pålegge meldeplikt eller bestemt oppholdssted til personer med ulovlig opphold i Norge. Bryter de disse pliktene, risikerer de fengselsstraff. Politiet får anledning til å holde en person pågrepet i tre dager før rettslig framstilling, en tredobling av dagens grense, hvis Storberget får gjennomslag for forslaget.

– De tiltakene som nå foreslås, er viktige for å bevare publikums tillit til asylinstituttet. Innstrammingene er i tråd med den politiske plattformen vi utarbeidet etter valget, sier Storberget til NTB.

Myndighetenes mål med innstrammingene er å øke antallet frivillige returer, samt å slå ned på antallet personer med falsk identitet.

– Ingen straffesak

Storberget understreker at de fleste asylsøkere oppfører seg ordentlig og ikke er involvert i kriminalitet. Han avviser at de vil straffe asylsøkere som ikke følger spillereglene.

– Dette er ingen straffesak som havner på rullebladet. Det er en fengslingssak i henhold til Utlendingsloven og Straffeprosessloven. Vi ønsker at retten fra sak til sak skal ta stilling til om personer skal holdes fengslet til de har returnert frivillig eller er sendt ut med tvang, sier justisministeren.

Politiet skal også kunne kreve frihetsberøvelse på grunnlag av kriminalitet av et visst alvor, samt at personer som anses som en trussel mot Norge skal kunne fengsles. Storberget avviser å kommentere hvorvidt de har uønskede personer, som mulla Krekar, i tankene med dette forslaget.

– Det er politiet som skal avgjøre hvem som anses som en trussel og retten som skal behandle saken, ikke vi politikere, sier han.

Ikke beregnet omfang

Storberget sier de foreløpig ikke har beregnet hvor mange varetektsplasser forslaget vil kreve, men sier han ikke er redd for at norske fengsler skal fylles opp med asylsøkere som ser på det som en bedre løsning enn kårene på ventemottak.

– Nei, det å være frihetsberøvet er en veldig tungtveiende faktor. Det er sjelden folk banker på fengselsdørene og ber om husly, sier han til NTB. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært