Meny

Ikke spis fisken herfra

MILJØGIFT: Giftstoffer blant annet fra gamle industriutslipp, hoper seg opp i fiskelever eller blåskjell og visse steder langs norskekysten bør man unngå å spise slik sjømat. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 32 norske fjorder og havner er innholdet av miljøgifter så høyt at det kan være helseskadelig å spise fisk og skalldyr fra disse områdene. Sjekk om ditt område er trygt.
Mer om saken

Dioksiner er betegnelsen på en gruppe klorholdige stoffer med høy fettløselighet og lang nedbrytningstid i naturen. Nedbrytningen går så langsomt at vi får en opphopning i næringskjeden – i dyr og mennesker. Denne opphopningen kan ha skadelige virkninger.

Kvikksølv er et tungmetall som kan påvirke nervesystemet. I fiskekjøtt foreligger nesten alt kvikksølvet som den organiske forbindelsen metylkvikksølv. Dersom gravide kvinner får i seg for mye metylkvikksølv, kan utviklingen av fosterets hjerne påvirkes.

Kilde: Folkehelseinstituttet


(ABC Nyheter): I disse dager reiser mange nordmenn for å tilbringe ferien i hus og hytter langs kysten. Og med til sommeridyllen hører gjerne fisk man har dratt opp selv fra kaia.

Men utslipp av miljøgifter har gjort en rekke områder langs norskekysten så forurenset at det kan være helseskadelig å spise fisk og skalldyr derfra.

I de områdene det gjelder har Mattilsynet innført kostholdsråd, som går ut på at man enten skal begrense inntaket av sjømat eller unngå det helt.

Ifølge forskningssjef Kåre Julshamn ved Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NISEF) er det særlig viktig at man ikke får i seg fiskelever fra den fiske man fisker selv: 

– I norske fjorder og havner, der hvor folk kanskje fisker, så bør man unngå lever av mager fisk, det vil si lever fra torsk og sei og lignende. For der finner man høye konsentrasjoner av dioksiner og dioksinlingende PCB, sier han til ABC Nyheter.


– Når det gjelder filet av mager fisk, så er det stort sett ok, men Mattilsynet har altså gitt kostholdsråd for en del fjorder og havner, fortsetter Julshamn.

Les også: - Ikke bruk denne tannkremen

Les også: Norske fjorder fulle av miljøgifter

Kan gi helseskader

Problemet er at miljøgiftene samles opp i blåskjell eller fiskens lever, og et høyt inntak kan over tid føre til helseskader.

De fleste stedene det gjelder ligger på kysten av Sør- og Vestlandet, men det er også noen områder langs kysten i Midt- og Nord-Norge der man bør være forsiktig med, eller unngå helt, inntak av lokalfisket sjømat.

Se oversikten her.

(Klikk på bildet for å komme til en detaljert oversikt. Artikkelen fortsetter under bildet.)

Det totale området med kostholdsråd har økt de siste årene. Denne økningen skyldes ikke en forverring av miljøtilstanden, men at nye fjord- og havneområder har blitt kartlagt, ifølge nettsidene Miljøstatus Norge.

Eget blåskjellvarsel

I tillegg til at miljøgifter kan hope seg opp i blåskjell, kan skjellene også inneholde algegifter, som gjør at de ikke bør spises.

– Når det gjelder blåskjell har Mattilsynet en egen guide for blåskjellgifter, som publikum må sjekke opp hvor det ikke er tilrådelig å spise blåskjell, sier forskningssjef Kåre Julshamn ved NISEF til ABC Nyheter.

Sjekk blåskjellvarslingen her.

Les mer på Matportalen.

Kvikksølv i ferskvannsfisk

På grunn av forurensning har Mattilsynet også kommet med kostholdsråd når det gjelder visse typer ferskvannsfisk, som kan inneholde skadelige mengder kvikksølv.

Mattilsynet advarer gravide og ammende mot å spise all gjedde, abbor over cirka 25 cm, ørret over én kilo eller røye over én kilo.

Andre personer bør ikke spise disse fiskeslagene mer enn én gang i måneden i gjennomsnitt.

Dette kostholdsrådet gjelder for hele landet, ifølge Matportalen.no.

Les også: ADHD knyttes til bruk av innsektmidler

Les mer om helse i ABC Nyheter.

Populært