Meny

Kina henrettet embetsmann

HENRETTET: Her blir Wen Qiang (t. v) eskortert inn i en rettsbygning i Chongqing 2. februar i år. I dag, onsdag, ble han henrettet for blant annet korrupsjon. Foto: AP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere politisjefen og embetsmannen Wen Qiang (55) ble onsdag henrettet i Chonqing i Kina.

Henrettelsen ble gjennomført etter at Chonqings høyesterett avslo Qiangs anke 21. juni, melder BBC. 55-åringen ble dømt til døden for voldtekt og korrupsjon.

Henrettelsen er en følge av fjorårets storoffensiv mot organisert kriminalitet i Chongqing. Over 90 embetsmann er blitt stilt for retten, og 42 er dømt for å ha beskyttet kriminelle gjenger. Lederen for kommunistpartiet i Chonqing, Bo Xilai, har vært den ivrigste pådriveren for felttoget mot korrupsjon.

Profilert

Wen Qiang var den mest profilerte av de dømte. Den tidligere visepolitisjefen og øverste lederen for rettsvesenet i byprovinsen ble dømt for å ha tatt imot bestikkelser til en verdi av drøyt 11 millioner kroner. I tillegg ble han funnet skyldig i voldtekt av en universitetsstudent og for å ha beskyttet fem kriminelle gjenger, melder den statlige avisen Xinhua.

Qiangs kone ble dømt til åtte års fengsel for å ha mottatt bestikkelser, mens svigerinnen ble dømt til 18 års fengsel, blant annet for å ha drevet ulovlig gamblingsvirksomhet og for å ha beskyttet narkotikamisbrukere.

Populært