Meny

Tre av fire unge har dagpenger

Arbeidsledigheten blant unge er økende i alle europeiske land. Ill.foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste registrerte ledige i aldersgruppen 20-24 år har en tilknytning til arbeidslivet før de blir ledige, viser nye tall fra Nav.

I juni 2010 var 10.905 mellom 20 og 24 år registrert arbeidsledige hos Nav. Det er en fem prosent økning fra i fjor, opplyser Nav til ABC Nyheter.

Nye tall fra Nav for mai 2010 viser at tre fjerdedeler av dem mottar dagpenger, nærmere bestemt 74 prosent av de som er registrert som arbeidsledige.

For å få dagpenger må man ha sammenhengende arbeidsinntekt i minst seks måneder.

Tallene viser derfor at mange av de som er arbeidsledige i denne aldersgruppen, har hatt tilknytning til arbeidslivet, som igjen gir rett til å få dagpenger.

20-24-åringene er sikret oppfølging etter tre måneders sammenhengende ledighet og et arbeidsrettet tiltak etter seks måneders sammenhengende ledighet.

Bekymringsfullt

Arbeidsledigheten blant ungdom er en bekymring i de fleste europeiske land.

I Norge er unge arbeidsledige garantert oppfølging fra Nav når de har vært ledige en stund.

Likevel har det vært en bekymring for at det er vanskelig å følge opp unge ledige fordi de har en løs tilknytning til arbeidsmarkedet, og at Nav mangler sanksjonsmidler fordi få mottar dagpenger.

Rammet av finanskrisen

Aldersgruppen 20-24 år utgjør fem prosent av den totale arbeidsstyrken i Norge. Det er også i denne gruppen at det er mest ledighet.

Finanskrisen ga en vekst i arbeidsledigheten blant de unge.

I målgruppen for ungdomsgarantien, ledige under 20 år, mottar «bare» 11 prosent dagpenger.

Populært