- Nær direkte samtaler

Israels forsvarsminister Ehud Barak (i midten) møtte onsdag de amerikanske senatorene John McCain (t.v.) og Joe Lieberman (t.h.) i Jerusalem. Foto: Scanpix/AFP PHOTO/HO/ISRAEL DEFENCE MINISTRY.
Israels forsvarsminister Ehud Barak (i midten) møtte onsdag de amerikanske senatorene John McCain (t.v.) og Joe Lieberman (t.h.) i Jerusalem. Foto: Scanpix/AFP PHOTO/HO/ISRAEL DEFENCE MINISTRY.

Israels forsvarsminister Ehud Barak sier onsdag at han ser for seg at direkte fredsforhandlinger med palestinerne kan starte «innen få uker», heter det i en uttalelse fra hans departement.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det finnes virkelig en god sjanse for at det går mot direkte samtaler mellom oss og palestinerne om alle spørsmål, sier Barak ifølge uttalelsen, etter at han møtte en gruppe amerikanske senatorer i Jerusalem.


Uttalelsene kom bare få timer etter at Israels Benjamin Netanyahu holdt samtaler med Barack Obama i Det hvite hus. Den amerikanske lederen sa han ventet å se direkte samtaler «i god tid før» utgangen av september.

Obama sa han hadde snakket med Netanyahu på telefon etter samtalene i Det hvite hus tirsdag, som både Obama og Netanyahu fremstilte i et positivt lys.

- Det vil være andre opp- og nedturer og vanskelige øyeblikk i løpet av denne prosessen, sa Obama.

- Men jeg håper og tror at innen få uker vil vi ha påbegynt direkte samtaler som vil fremme utsiktene til fred og styrke sikkerheten og de grunnleggende interessene til den israelske stat.

Siden mai har de to partene tatt del i såkalte «nærsamtaler», der den amerikanske spesialutsendingen George Mitchell har pendlet mellom myndighetene i Jerusalem og byen Ramallah på Vestbredden.

De indirekte samtalene skal etter planen vare i fire måneder. Deretter, dersom utviklingen tillater det, vil de to partene møtes ansikt til ansikt i det som i så fall vil bli deres første direkte fredssamtaler på mer enn 18 måneder.

Palestinerne frøs forhandlingene i desember 2008, da Israel startet en 22 dagers offensiv mot den Hamas-kontrollerte Gazastripen for å stanse rakettangrep.

Men palestinerne har stått fast på at det ikke vil bli aktuelt med nye samtaler før det har vært fremskritt i nøkkelspørsmål knyttet til grenser og sikkerhet, og før Israel lover å stanse all bosetningsaktivitet på okkuperte områder, inkludert det annekterte Øst-Jerusalem.

Personvernpolicy