Meny

Utnytter stygge ting

Jace Everett har lagt Norge for sine føtter med temalåten til den populære TV-serien «True Blood». Foto: Paul A. Nordal

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har møtt Jace Everett, mannen bak vampyrsangen «Bad Things».

Er Jace Everett allerede en norgesvenn? Foto: Paul A. NordalEr Jace Everett allerede en norgesvenn? Foto: Paul A. Nordal

OSLO (ABC Nyheter): Det er slike norgesvenner vi trenger! Nashville-bosatte Jace Everett (38) er tilbake i Norge for andre gang på to måneder. Årsaken er at hans temasang til den suksessfulle vampyr-TV-serien «True Blood». 

Les også: Smellheit vampyrrock

«Bad Things» (se video nederst i artikkelen) har bitt seg fast(!) på norske radiostasjoner. Sangen har vært inne på Radio Top 40 i nesten 30 uker, vært helt oppe på en tredjeplass, og er på vei oppover igjen når dette skrives.

Felles musikksmak

ABC Nyheter møter Everett på en uteservering i Oslo Sentrum. Han unnskylder seg for at han trenger å pleie en aldri så liten hodepine etter å ha vært sent ute på byen natten før.

- Gitaristen min og jeg improviserte en liten konsert på Herr Nilsen og det tok av en smule. Jeg kom i snakk med Paal Flaata og det viste seg at vi hadde mye felles musikksmak, forklarer Everett.

Han tilbringer en hel uke i Norge der han gjør TV-opptredener, VG-listeshow i Trondheim (onsdag), radio- og presseintervjuer, og altså spontane konserter. Det siste hører definitivt til sjeldenhetene, dagens innflydde popartister til Norge beveger seg sjelden utenfor å mime til et backingtrack på TV.

Les også: Et solid lykketreff

Men det er altså lykketreffet med den karrieremessig misvisende tittelen «Bad Things» som har snudd opp ned på Everetts liv.

- Produsenten av «True Blood» kjente til sangen etter å ha hørt den på nettet, la den inn som en foreløpig kjenning mens de satte sammen åpningssekvensen. Til alt hell beholdt de den også da serien gikk på lufta. «True Blood» er nå inne i sin tredje sesong på amerikansk TV, og blir bare mer og mer populær.

Mer «True Blood»

Everett har også en sang inne på soundtracket til sesong to av «True Blood». Det dreier seg om en rabiat tolkning av Howlin’ Wolf-sangen «Evil (Is Going On)», opprinnelig skrevet av blueskomponist par exellence, Wille Dixon. Sangen fremføres sammen med Louisiana-gitaristen- og sangeren CC Adcock.

- Jeg traff CC på premierefesten til den første sesongen av «True Blood». Vi ble enige om å gjøre «Evil» sammen. Resultatet ble over en enhver forventning.

Det hører med til denne journalistens plikter å gjøre oppmerksom på at «Evil (Is Going On)» leverer akkurat det tittelen tilsier og at den neppe kommer til å følge «Bad Things» inn på radiolistene.

Ville bort fra Texas

Jace Everett er født i Indiana, men flyttet til Forth Worth, Texas som seksåring, slik at han ser på seg selv som texaner.

- Men da jeg var 18 var jeg klar for å komme meg vekk fra Texas. Alle må jo komme seg vekk der de kommer fra når de er unge, ikke sant?. Jeg begynte på Bellmont-universitetet i Nashville, men hoppet av etter tre semestre. Har gjort alle tenkelige jobber, fra å være bartender til kjøring av anleggsmaskiner. Og spilt bass i rockband som til og med turnerte i Europa.

Les også: Vampyr møter varulv

I 2005 laget Everett en streit countryplate for et av Nashvilles store plateselskaper.

- Men dit vil jeg ikke igjen. Jeg er alt for opptatt av annen musikk til å orke å tilpasse meg countrymusikkens stramme rammer. Jeg lager musikk som er like mye influert av blues, rock, gospel og country. Jeg stjeler fra alt og alle og håper at det til slutt skal bli Jace Everett-musikk av det.

Skal vi dømme ut fra Everetts tredje, og foreløpig siste plate, den utmerkede «Red Revelation», er han på god vei. Her serverer han en slags hyper-rockabilly som ingen har vært i nærheten av siden Suicide-vokalist Alan Vegas 80-tallsutgivelser.

Under en smule press bestemmer Jace Everett seg for at de tre viktigste artistene hans er Johnny Cash, U2 og den avdøde blues/slide-gitaristen Chris Whitley.

Skriver med Chuck Prophet

Over halvparten av sangene på «Red Revelation» er skrevet sammen med gitaristen og låtskriveren Chuck Prophet (tidligere Green On Red).

- Chuck er en fantastisk musiker, han er alltid på veien og han skriver som en foss. Det tok meg en god stund å lykkes med å jakte ham ned, etter at jeg oppdaget musikken hans. Jeg lyktes til slutt å stoppe ham hjemme i San Francisco. Vi har fått veldig god kontakt og nå underviser han meg i musikk også, ved å sende meg mixtape-CD-er der han forklarer hvem som har skrevet sangene og bakgrunnen deres.

Everett spilte også både i Trondheim og Oslo da han i april deltok på Bergenfest. Han er veldig innstilt på å komme tilbake til Norge for mer turnering senere i høst, om det blir noe av en planlagt englandsturne.

- Men planen er først å lage et nytt album. Jeg har 15-16 sanger og jeg skal treffe Prophet i august for å se om vi kan skrive noen nye sanger sammen. Plata kommer vel en gang på begynnelsen av 2011.

Populært