Meny

Nedstrippa sanger fra forstaden

Kanadiske Arcade Fire slipper sin tredje plate i begynnelsen av august. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arcade Fire tar et oppgjør med oppveksten.

ARCADE FIRE

* Består av: Win Butler, Régine Chassagne, Richard Reed Parry, William Butler, Tim Kingsbury, Sarah Neufeld og Jeremy Gara.

* Bakgrunn: Dannet i Montreal i 2003. Har gitt ut albumene «Funeral» (2004) og «Neon Bible» (2007).

* Aktuell med albumet «The Suburbs» som gis ut 2. august. (©NTB)

Arcade Fire lot Hove-publikummet sist helg få høre en rekke av de nye låtene fra sitt kommende tredjealbum «The Suburbs».

Det gikk riktig bra – selv om flere av de nye sangene er mer nedstrippet enn det gamle materialet, ifølge NRK Lydverket som konstaterte at publikum omfavnet de nye låtene.

Arcade Fire har ikke sans for små gester. Med sine to første plater «Funeral» og «Neon Bible» slo de til med strykere og dramatiske følelser. Men på den nye platen, som slippes 2. august, har de forsøkt å tone dette ned.

– På det forrige albumet ville vi ha et stort og grandiost lydbilde, det var den typen album. Men denne gangen ville vi skape en mer intim følelse, så vi har tonet ned musikken. Men vi kommer selvfølgelig aldri til å bli et minimalistisk og lavmælt band, sier bassist Tim Kingsbury.

Kirke ble studio

Alle medlemmene i den kanadiske gruppa Arcade Fire har vokst opp i villastrøk utenfor storbyen. Deres nye album «The Suburbs» er et oppgjør med barndomsårene i de velstående strøkene.

– Det er en unik følelse der ute som ikke så mange snakker om, sier Kingsbury.

Før innspillingen av «Neon Bible» kjøpte bandet en kirke utenfor hjembyen Montreal som de bygde om til et studio.

Men ettersom «The Suburbs» ikke trengte akustikken i kirken på samme måte som forgjengerne, ble store deler av plata spilt inn hjemme i stua de forskjellige bandmedlemmer – og i New York.

– Vi hadde blitt alt for bekvemme og slappe hjemme. I New York hadde vi tre uker på oss til å spille inn plata, så vi måtte arbeide jævlig hardt, sier han.

Stemningen i villakvarteret

Det går en rød tråd gjennom tekstene på «The Suburbs». På spor etter spor gjenoppstår det nostalgiske tilbakeblikk på barndommen. En oppvekst som i samtlige bandmedlemmers tilfelle har blitt tilbrakt i forskjellige velstående forsteder.

– Det er en unik følelse i den typen villastrøk. Det er ikke som å vokse opp på en gård ute på landet i det hele tatt eller inne i byen. Dette er noe helt annet. Det er ikke så mange andre band som har beskrevet den følelsen der, men det er all grunn til å gjøre det. Det hersker en unik stemning der som er veldig spennende.

– På hvilken måte da?

– Da villaforstedene ble bygd var det en drøm om at alle skulle få sitt eget hjem med en egen hage og slippe byens stress. Men i stedet ble livet i forstaden veldig isolerende, man tvinges til å kjøre bil så fort man skal reise et sted og det viktigste for folk som bor der er å holde opp en perfekt fasade. Når du vokser opp i et sånt område for du lett et skjevt verdensbilde.

Bor i byen

Alle bandmedlemmene i Arcade Fire bor nå for tiden i byen. Og Tim Kingsbury kan ikke tenke seg å flytte tilbake til villaforstaden.

– Foreldrene mine bor faktisk fortsatt i samme hus som jeg vokste opp i så jeg reiser så klart dit og hilser på dem innimellom, men jeg kan ikke seg for meg at jeg selv skal bo der igjen. Det er så mye kultur og historie i byen og det er så mange andre bedre ting å gjøre enn å uroe seg for at man ikke har like fin hage som naboen. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært