Meny

Mistenkte russiske «spioner» for retten

De mistenkte i retten 1. juli. F.v: «Patricia Mills», «Michael Zottoli» og Mikhail Semenko. Illustrasjon: Scanpix/AP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre påståtte medlemmer av en russisk spionliga møter onsdag for retten, anklaget for å ha jobbet i det skjulte for Kreml i USA siden 90-tallet.
Mikhail Kutzik og Natalia Pereverzeva, som bodde sammen i Washington-forstaden Arlington under falske navn, er sammen med en tredje mistenkt, Mikhail Semenko, tiltalt for å ha vært uregistrerte utenlandske agenter.


Påtalemyndigheten vil legge frem bevis under en rettshøring i Alexandria, Virginia kl 16 (norsk tid). De anklagede kan kryssforhøre eventuelle vitner og bestride påstanden om «skjellig grunn til mistanke».

Les også: Flau over medieoppmerksomheten

Dommeren kan enten beslutte at saken skal gå videre til retten, eller avvise tiltalen. Advokatene har sagt at en eventuell rettssak vil bli avholdt i New York sammen med syv andre medtiltalte.

De anklagede er blant ti påståtte russiske «sovende agenter» som ble pågrepet 27. juni, i en FBI-aksjon som vekte minner om den kalde krigen og truet med å forstyrre forsøkene på å bedre forbindelsen mellom de to supermaktene.

Falsk identitet

En ellevte mistenkt, den påståtte økonomiske bakmannen Christopher Metsos, ble pågrepet på Kypros den påfølgende dagen, men løslatt mot kausjon. Han har siden forsvunnet.

Les også: Ti pågrepet for spionasje i USA

Kutzik og Pereverzeva har innrømmet at de er russiske statsborgere og lever under falsk identitet som «Michael Zottoli» og «Patricia Mills».

Paret, som bodde sammen med sine to sønner, i alderen en og tre år, i en leilighet i Arlington, ble nektet kausjon forrige uke sammen med Semenko etter at dommeren mente det var fare for at de ville flykte.

Pereverzeva og Kutzik har bedt en venn om å ta vare på barna deres etter arrestasjonen og bringe dem til familiemedlemmer i Russland.

Paret er anklaget for å være del av en hemmelig operasjon satt opp av den russiske utenlandsetterretningen SVR, en etterfølger til sovjetiske KGB, for å infiltrere amerikanske politiske kretser.

Kodebøker

Påtalemyndigheten sier man ved ransaking av deres hjem og bankbokser etter arrestasjonen fant 80.000 dollar i kontanter i åtte konvolutter, «pakket på akkurat samme måte» som hos andre mistenkte pågrepet i Boston og New York.

FBI fant også en spesielt konfigurert bærbar datamaskin, kodebøker og radioutstyr. FBI hevder også at paret reiste til Wurtsboro, New York i 2006, der Kutzik gravde opp en pakke med penger en medsammensvoren hadde begravd i en åker.

Semenko, som er antatt å virke under sitt eget navn, skal ha innrømmet til en FBI-agent som ga seg ut for å representerte den russiske regjeringen at han hadde mottatt trening fra SVR.

Samtalen med agenten ble tatt opp på lydbånd, og kunne ha vært tatt rett ut av en spionroman.

«Kunne vi ha møttes i Beijing i 2004», spurte FBI-agenten. «Ja, det kan vi ha gjort, men jeg tror det var i Harbin», svarte Semenko, ifølge tiltalen, som forklarte at dette var den kodede hilsenen spionene brukte.

Han ble tiltalt sammen med Anna Chapman, en russiskfødt entreprenør basert i New York.

I motsetning til de ni andre mistenkte brukte begge sine virkelige navn og risikerer kun en kortere fengselsstraff på fem år for «sammensvergelse om å arbeide som utenlandske agenter».

Begrenset suksess

Ingen ble tiltalt for den mer alvorlige forbrytelsen «spionasje», tilsynelatende fordi ingen av dem klarte å videreføre noe hemmelig eller betydningsfullt til sine oppdragsgivere i Kreml.

Noen har hatt begrenset suksess i å infiltrere amerikanske politiske og finanskretser. Al Gores tidligere øverste sikkerhetsmedhjelper Leon Fureth og finansmannen Alan Patricof fra New York har innrømmet å ha hatt en eller annen form for kontakt med de anklagede.

Saken ble kjent bare tre dager etter at den amerikanske presidenten Barack Obama avholdt et kameratslig toppmøte med sin russiske kollega Dimitrij Medvedev, men begge parter har bagatellisert forestillingen om eventuelle diplomatiske konsekvenser.

Kausjonshøringer for de mistenkte som ble pågrepet i Boston, Donald Howard Heathfield og Tracey Lee Ann Foley – begge falske identiteter – ble utsatt til neste uke.

Kun Vicky Pelaez, en velkjent peruansk-amerikansk journalist som var gift med en av de fem mistenkte i New York, har blitt innvilget kausjon. Det amerikanske justisdepartementet har anket denne beslutningen.

Fangeutveksling

Onsdag skriver NTB at Russland ønsker å bytte en spiondømt forsker mot en av de påståtte russiske agentene som er pågrepet i USA, ifølge forskerens advokat.

Vitenskapsmannen Igor Sutjagin, som er ekspert på atomvåpen, ble dømt til 15 års fengsel i Russland i 2004. Domstolen mente at han hadde gitt hemmeligstemplet informasjon til den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA.

Nå sier Sutjagins advokat at russiske myndigheter ønsker å utlevere våpeneksperten, mot at USA utleverer en av de påståtte russiske spionene som ble pågrepet i forrige måned.

– De ønsker at utvekslingen skal skje i morgen, sa advokat Anna Stavitskaja onsdag.


Populært