Meny

Berømt pianist siktet for voldtekt av 14-åring

Her blir den russiske pianisten og dirigenten Mikhail Pletnev forhørt av thailandsk politi. Pletnev er siktet for voldtekt av en gutt på 14 år, og skal være avbildet i kompromitterende situasjoner. (Foto: AP/Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den verdenskjente russiske pianisten og dirigenten Mikhail Pletnev kan få 20 år i fengsel for voldtekt av en gutt på 14 år.
Mikhail Vasilievich Pletnev

• Pletnev ble født i 1957 i Arkhangelsk i det tidligere Sovjetunionen.

• 21 år gammel vant han gullmedaljen som klassisk pianist i International Tchaikovsky Competition, og han har vært internasjonalt anerkjent siden.

• Han ble kjent med Russlands tidligere president Mikhail Gorbachev i USA i 1988, et bekjentskap som ga ham muligheten til å starte opp Det russiske nasjonalorkesteret i 1990.

• Han sluttet i stillingen som førstedirigent sent på nittitallet, og er nå nasjonalorkesterets kunstneriske leder.

• 6. juli ble han arrestert i Pattya, mistenkt for å delta i en pedofiliring og siktet for å ha voldtatt en gutt under 15 år.

Kilde: Wikipedia

Den kjente russiske dirigenten Mikhail Pletnev har blitt siktet i Thailand for voldtekt av en gutt under 15 år, en forbrytelse som ifølge thailandsk politi medfører en straff på opptil 20 års fengsel.

53 år gamle Pletnev, som til daglig er kunstnerisk leder for det anerkjente russiske nasjonalorkesteret, ble løslatt tirsdag, samme dag som han ble arrestert i Pattaya, etter at han betalte 300 000 baht (nesten 60 000 kroner) i kausjon.

Kan få 20 år

– Han var i utgangspunktet tiltalt for ha voldtatt en gutt under 15, noe som medfører en fengselsstraff på fire til 20 år, sier oberstløytnant Omsin Sukkanka til nyhetsbyrået AFP.

Han sier politiet vurderer om de også skal tiltale Pletnev for ulovlig frihetsberøvelse av en mindreårig.

– Han må melde seg for retten hver 12. dag og hvis han ønsker å reise utenlands, må han søke rettens tillatelse, sier oberstløytnanten.

Internasjonalt anerkjent

Pletnev ble først berømt som en fremragende pianist, og vant blant annet den

Mikhail Pletnev startet opp Det russiske nasjonalorkesteret, hvor han tidligere var førstedirigent. Nå fungerer han som kunstnerisk leder. (Foto: Scanpix)Mikhail Pletnev startet opp Det russiske nasjonalorkesteret, hvor han tidligere var førstedirigent. Nå fungerer han som kunstnerisk leder. (Foto: Scanpix)

internasjonale Tsjajkovskij-konkurransen i 1978 i en alder av 21 år.

Men tidlig på 1980-tallet begynte han å dirigere og de siste årene ga han opp pianokonserter til fordel for sine stadig mer etterspurte dirigentaktiviteter.

Hans innspillinger med Det russiske nasjonalorkesteret av de russiske klassikerne, spesielt symfonier av Tsjaikovskij og Rakhmaninov, har blitt hyllet av kritikere som storheter.

Michail Pletnev er også medlem av Russlands president Dmitrij Medvedevs rådgivende organ for kultur og kunst, og vant i 2005 en Grammy-pris for beste kammermusikalske prestasjon hvor han slo den norske pianisten Leif Ove Andsnes.

Benekter anklagen

Supagon Noja, ansatt i en ikke-statlig organisasjon i Pattaya som har vært aktivt involvert i saken, sier offeret var 14 år og fortsatt på går skolen.

– Offeret leverte en klage til oss. Vi samarbeidet med politiet for etterforskning og fikk en arrestordre fra domstolen, sier Supagon.

Pletnev har i lang tid vært bosatt i feriebyen berømt for sitt frekke uteliv. Der har han en spa-virksomhet, underviser i musikk og eier flere hus.

I et eksklusivt intervju gitt til Pattaya Dail News benekter Pletnev anklagene. Han mener han mistenkes på grunn av sitt kjennskap til thailandske Traiphop Bunphasong.

Bunphasong ble arrestert søndag og mistenkes å være leder av en barneprostitusjonsring i Pattaya.

Ble angitt

Andrei Dvornikov ved det russiske konsulatet i Thailand fortalte nyhetsbyrået RIA Novosti at politiet hadde informert Pletnev om at noen thailandske borgere, som hadde blitt arrestert for pedofili og produksjon av barneporno, hadde lagt frem bevis mot ham.

– Politiet gjennomførte et søk sammen med Pletnev av huset hans, hvor ingenting mistenkelig ble funnet, hevder han.

Pletnev og hans thailandske advokat vil onsdag gå rettens vei for å be om tillatelse til å forlate landet slik at dirigenten kan ta del i orkesterets kommende turné. Men en domstolstjenestemann i Pattaya sier onsdag at Pletnev må være tilbake for å melde seg 19. juli.

– I sjokk

Thailand har blitt beskrevet som en av verdens sexhandels-hovedsteder, kjent for blomstrende prostitusjon og menneskehandel av seksuelt utnyttede barn. De siste årene har imidlertid landet forsøkt å forbedre sitt image.

I 2008 ble den tidligere glam-rockeren og pedofilidømte Gary Glitter kastet ut av landet under en mellomlanding i hovedstaden Bangkok. Glitter var på vei til hjemlandet England etter å ha sittet nesten tre år i et vietnamesisk fengsel, da han lot som om han hadde hjerteinfarkt for å unngå å bli sendt videre.

Fiolinspilleren Yuri Bashmet, en annen russisk musiker som vokste opp i det sovjetiske systemet til å bli en internasjonal klassisk stjerne, sier han er «i sjokk» over nyheten om Pletnevs arrestasjon.

– Hvis dette er sant, da han må svare for seg i henhold til loven, sier Bashmet til Russlands Komsomolskaya Pravda.

Populært