- Derfor krangler par

KRANGLING: Hovedårsakene til at par krangler, er at partneren oppfattes som kontrollerende eller likegyldig, ifølge ny forskning. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
KRANGLING: Hovedårsakene til at par krangler, er at partneren oppfattes som kontrollerende eller likegyldig, ifølge ny forskning. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Amerikanske forskere mener å ha funnet to viktige grunner til at par som bryr seg om hverandre, krangler så busta fyker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er forskere ved Baylor University i Texas som har undersøkt 1224 ektepar, for å finne ut hva som får dem til å krangle.

Hovedårsakene, ifølge professor Keith Sanford og hans kolleger, er at man enten oppfatter partneren som kontrollerende eller likegyldig.

Det er Forskning.no som skriver om studien som er publisert i siste nummer av tidsskriftet Psychological Assessment.

I første del av studien ble ekteparene bedt om å rangere 57 ulike ord og uttrykk etter hva de følte da de kranglet med partneren sin. Rangeringene ble så analysert, og det var her det kom fram at det særlig er to typer følelser som gjør at man krangler med den man er glad i:

Den ene typen er når man oppfatter at partneren er kritisk eller fiendtlig, gir en skylda for ting eller er kontrollerende.

Den andre er når man oppfatter likegyldighet – at partneren ikke bidrar nok, engasjerer seg nok eller investerer nok i forholdet.

Les også: Penger teller mest når menn vurderer ekteskap

- Når folk har underliggende bekymringer om noe de oppfatter som trusler eller likegyldighet, kan de få en følelsesmessig ladd oppførsel som i første omgang forsterker konflikten, sier Sanford i en pressemelding.

Men får man en unnskyldning og klarer å tilgi, forsvinner bekymring om forsømmelse og likegyldighet.

Og når det gjelder konflikter som skyldes at den ene parten ser på den andre som kritisk eller truende, så kan den best løses om sistnevnte utviser hensyn, anerkjennelse og mindre motvilje, ifølge Sanford.

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Personvernpolicy