Meny

Truet med ødeleggelser før brannen

Brannvesenet prøver å begrense ilden på asylmottaket på Lierskogen. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beboere ved Lier ventemottak utleverte et ark med skriftlige trusler om bråk hvis ikke krav om nytt bosted ble innfridd. Under møtet for å diskutere kravene, ble mottaket satt i brann.

Ved 18-tiden tirsdag kveld hørte politiet om muntlige trusler om bråk fra noen av beboerne på mottaket i Lier.

Kravene var transport vekk fra stedet og et nytt sted å bo før klokken 24. Politiet økte derfor beredskapen ved mottaket med hjelp fra andre politidistrikter, selv om stemningen da var ganske rolig på stedet.

Påtent under møte

– UDI kom klokken 23.30, og det ble planlagt et møte om hva kravene besto i. Så kom et ark med skriftlig trussel om mer bråk om ikke kravene ble innfridd, sa politimester Christine Fossen i Søndre Buskerud politidistrikt på en pressekonferanse i Drammen onsdag formiddag.

Under det påfølgende møtet med tre representanter fra beboerne ble én av dem pågrepet på grunn av truende oppførsel. Dette møtet ble da avbrutt.

– Da han ble pågrepet, startet brannen i det første bygget. Like etter startet det to branner til, fortalte Fossen.

Ifølge politiet var det ingenting som tilsa at det var dette som kom til å skje. Det var helt rolig på mottaket.

Store verdier gikk tapt da de tre byggene brant ned til grunnen.

Alvorlig

– Dette er en meget alvorlig hendelse. Mange mennesker var til stede, og det er skremmende at noen kan sette andres og eget liv i fare på denne måten, sa politimesteren.

Brannene er etter all sannsynlighet påsatt, og 23 personer, i hovedsak med kurdisk-irakisk bakgrunn, er pågrepet og sitter i arrest. De er siktet for grovt skadeverk. Ifølge politiet var brannen tydelig planlagt og organisert. De antar det ble brukt brennbar væske ettersom det gikk så fort.

– Beboerne visste hva som skulle skje. De var klare, hadde pakket og forlot stedet, sier Fossen.

På spørsmål om hvordan det er mulig å tenne på tre brakker mens politiet står og ser på, svarte politimesteren at det ble tent på innendørs mens politiet ventet på forsterkninger.

Det er ikke meldt om noen savnede, men ettersom det ikke var mulig å søke gjennom alle bygningene før de var overtent kan ikke politiet garantere at ingen befant seg der.

Tre personer ble behandlet av helsepersonell, to for røykskader, én for smerter i brystet.

Arbeidet med å undersøke åstedet, samt avhør, starter onsdag. Politi og brannvesen fikk også gjennomsøkt den første bygningen godt før den brant ned. (©NTB)


Les også: Tre bygninger i brann på ventemottaket på Lier

Populært