Meny

Tre siktet etter asylopprør

FULL BEREDSKAP: Politiet er i full beredskap etter nattens bråk på asylmottaket på Lierskogen. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre menn er siktet for skadeverk etter opptøyene på Fagerli ventemottak natt til tirsdag.

De tre siktede sitter i varetekt og skal avhøres av politiet onsdag.

– De tre er i politiets varetekt til de skal avhøres onsdag. Etter avhørene vil vi ta stilling til hva som skal skje videre. Vi vil også foreta vitneavhør av to ansatte ved mottaket tirsdag kveld, sier lensmann Bjørn Hoff ved Nannestad og Gjerdrum lensmannskontor til NTB.

Det brøt natt til tirsdag ut opptøyer på to statlige ventemottak for asylsøkere som har fått endelig avslag på sine søknader om opphold i Norge. Bråket begynte på Fagerli ventemottak på Nannestad i Akershus få minutter etter midnatt med steinkasting og brannstiftelse. Da politiet kom fram, begynte huset å brenne. Både alarmer og branndører er ødelagt, og brannvesenet betegner bygget som brannteknisk ubeboelig.

– Ut fra vitneutsagn har de tre siktede vært de mest aktive under opptøyene. Vi har foreløpig ikke fullstendig oversikt over skadeverket, men teknikere skal undersøke bygningen onsdag, sier Hoff.

Beboerne flyttet

Beboerne ved Fagerli ventemottak er fraktet med buss til andre mottak i østlandsområdet.

Etter at bygningen ble evakuert natt til tirsdag, ble beboerne tilbudt overflytting til Haslemoen transittmottak i Solør, noe de takket nei til.

Etter et møte mellom beboerne, ledelsen ved mottaket og UDI tirsdag formiddag, ble det imidlertid enighet om en løsning, og beboerne ble tirsdag ettermiddag fraktet til andre mottak på Østlandet.

Bakgrunnen for opptøyene skal være frustrasjon på grunn av dårlige forhold på mottaket. I tillegg retter beboernes frustrasjon seg generelt mot norske myndigheter og norsk asylpolitikk.

Rydder opp

Det er det private selskapet Hero som drifter Fagerli ventemottak.

– Det er tilsynelatende store materielle skader. Men vi regner med å sette lokalene i stand igjen i løpet av et par uker. Nye branndører og alarmer er allerede i bestilling, sier regionsjef Bente Dalåker i Hero.

Les også: – Vi blir behandlet som dyr

De ansatte ved mottaket ble tirsdag fulgt opp av en profesjonell veileder selskapet har knyttet til seg, forteller hun.

Hero, med hovedkontor i Stavanger, er driftsoperatør for over 40 asylmottak over hele landet. Selskapet hadde i 2009 driftsinntekter på nesten 600 millioner kroner og et årsoverskudd på 24 millioner, ifølge resultatregnskapet.

Uro også i Lier

Ved 1-tiden hadde opptøyene forplantet seg til Lier ventemottak utenfor Drammen. Flere vinduer ble knust og avfallsbeholdere påtent. Ved 4-tiden hadde situasjonen roet seg, og ingen beboere eller ansatte ble skadd.

Ifølge politiet bor det omkring 140 personer på mottaket i øyeblikket. Det var to ansatte på jobb, men begge forlot mottaket da uroen startet.

Les også: – Vi bør sperre dem inne

Ingen personer var tirsdag kveld anmeldt eller avhørt av politiet i forbindelse med opptøyene.

Både Lier og Fagerli ventemottak er åpne spesialmottak for asylsøkere med endelig avslag på søknaden. Alle som bor på de to mottakene, oppholder seg ulovlig i Norge. Tilbudet til beboerne, som er frivillig, består av tak over hodet, tre daglige måltider og helsehjelp. Mottakene er bemannet døgnet rundt, noe som ikke er vanlig ved ordinære asylmottak. (©NTB)

Populært