Meny

– Israel taper mest ved et brudd med Tyrkia

REAGERER: Tyrkias president Abdullah Gul mener Israels tilsynelatende vilje til å bli enda mer isolert er irrasjonell. Foto: Jo Jung-Ho/Reuters/Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israel har mye mer å tape enn Tyrkia dersom det blir brudd i forholdet mellom de to landene, mener analytikere.

Tyrkias president Abdullah Gül sier at Israels tilsynelatende vilje til å bli enda mer isolert er irrasjonell.

– De har ikke mange venner i regionen. Nå ser det også ut til at de vil bli kvitt forholdet til Tyrkia, sier Gul i et intervju med Reuters.

Gul mener at splittelsen internt i den israelske regjeringen hindrer den i å reparere forholdet til Tyrkia.

Stengte luftrommet

Tyrkia har truet med å bryte de diplomatiske forbindelsene til den jødiske staten som en reaksjon på Israels bording av konvoien med hjelpesendinger til Gazastripen i slutten av mai.

Ni tyrkiske, propalestinske aktivister ble drept i angrepet.

Myndighetene i Tyrkia har stengt luftrommet for israelske militærflyginger. Tidligere denne uka truet den tyrkiske utenriksministeren Ahmet Davutoglu med å bryte de diplomatiske forbindelsene til Israel hvis ikke israelske myndigheter beklager bordingen av det tyrkiske skipet Mavi Marmara og andre fartøyer som deltok i konvoien med hjelpesendinger til Gaza.

– Kan lett si farvel

Den israelske universitetsprofessoren Ofra Bengio, som har skrevet bok om det israelsk-tyrkiske forholdet, mener at det er Israel som vil bli den største taperen dersom forholdet til Tyrkia brytes.

– Tyrkia er NATO-medlem og har nære forbindelser til muslimske land. Tyrkia kan lett si farvel til oss. Vi er et lite, isolert land i regionen, fastslår Bengio. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært