Meny

Årsak til flystyrt fortsatt uklar

STYRTET: Småflyet styrtet i denne åkeren ved Tomb jordbruksskole i Råde. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet kunne tirsdag kveld ikke gi noe svar på hva som forårsaket flystyrten som tok livet av to personer i Råde i Østfold tirsdag.

Det var en 44 år gammel mann fra Østfold og en 33 år gammel mann fra Storbritannia som omkom da et småfly styrtet i Råde i Østfold tirsdag ettermiddag.

Politiet i Østfold opplyser tirsdag kveld at åstedsundersøkelsene er foreløpig avsluttet uten at de kan gi noe svar på hva som var årsaken til ulykken.

Norges Luftsportsforbund skal sammen med politiet granske flyulykken.

– Sammen med politiet skal vi sette ned en granskningsgruppe som skal se på saken, sier leder Tor Berg i forbundets havarikomité til TV 2.

Statens Havarikommisjon for Transport, som normalt undersøker ulykker innen luftfart, har ikke ansvar for å granske ulykker med mikrofly.

Tragisk

Nestlederen i styret i mikroflyklubben en av de omkomne tilhører, sier til VG Nett at ulykken er tragisk.

– Vi blir jo veldig berørt. Det er ikke et stort miljø dette her. Det er jo bare noen hundre aktive mikroflypiloter i Norge, og dette er tragisk for oss, sier han.

– Det var øyenvitner til ulykken, og pårørende av de omkomne befant seg ikke langt unna. Disse kan ha sett ulykken, sier politiets innsatsleder Anders Strømsæther til Fredriksstad Blads nettutgave

Det ble opprettet et kriseteam for vitner og pårørende på ulykkesstedet.

Styrtet i åker

Mikroflyet styrtet i en åker i nærheten av Tomb jordbruksskole like etter klokken 15 tirsdag. Skolen opplyser at nordmannen som omkom i styrten var ansatt hos dem.

– Flyet skulle overfly biogassanlegget på Tomb jordbruksskole og fløy flere runder over området. Flyet fløy normalt helt til det skulle svinge, da virket det som det mistet all fart, og det gikk rett i bakken, forteller et øyenvitne til Fredriksstad Blads nettutgave.

Øyenvitnet, som skal ha stått bare et par hundre meter unna der flyet styrtet, anslår at flyet fløy lavere enn 100 meter over bakken da det fikk problemer.

– Flyet var overtent nesten med en gang etter flystyrten, sier han.

– Flyet så totalt utbrent ut. Et Sea King redningshelikopter var på stedet, men det har returnert, opplyser redningsleder Andreas Bull ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge til NTB.

Solid flytype

Ulykkesflyet var av en flytype som betegnes som populær i miljøet.

– Flyet som har styrtet er en solid og bra flytype. Det er en Rans 6, som er en god maskin. Det må ha skjedd noe alvorlig og helt spesielt som gjorde at det styrtet. Det er ikke vanlig at mikrofly havarerer lenger, sier Roger Holm, som leder mikroflyseksjonen i Norges Luftsportforbund, til VG Nett.

Det at flyet tok fyr, tyder ifølge Holm på at det kan ha hatt en hard landing.

– Det inneholder bensin og varmekomponenter, så hvis det blir skadd kan det oppstå en bensinlekkasje. Men det er ikke vanlig, sier Holm.

Ikke stasjonert

Ifølge pressekontakt ved Rygge sivile lufthavn skal ulykkesflyet ha vært i luftrommet til Avinors kontrolltårn ved lufthavna. Det er foreløpig ikke kjent om flyet hadde kontakt med tårnet før det styrtet.

Etter det NTB kjenner til, skal mikroflyet ikke ha tilknytning til Rygge Flyklubb. Det skal heller ikke være stasjonert ved flyplassen.

Et mikrofly har ett eller to seter og en maksimal avgangsvekt på mellom 300 og 450 kilo. Det er kun lov å fly mikrofly i dagslys og under skydekket. (©NTB)

Populært