Meny

Politiker brente 100.000 kroner

Leder av Feministisk Initiativ, Gudrun Schyman, satte fyr på pengesedler tilsvarende 100.000 svenske kroner. (Foto: AFP)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leder av det svenske Feministisk Initiativ, Gudrun Schyman, brente 100.000 svenske kroner i protest mot lønnsforskjeller.

100.000 svenske kroner, som tilsvarer i overkant av 83.000 norske, gikk bokstavelig talt opp i røyk på havnen i Visby.

Bak aksjonen står lederen av partiet Feministisk Initiativ (Fi), Gudrun Schyman. Aksjonen hadde til formål å illustrere lønnsforskjellen mellom menn og kvinner.

Taper 100.000 i lønn i minuttet

Schyman er tidligere leder av Vänsterpartiet.

Summen som brant opp tilsvarer det svenske kvinner taper i lønn per minutt i forhold til menn.

- Det kan kanskje virke desperat å brenne 100.000 kroner, men situasjonen er også desperat. Den ene regjeringen etter den andre har passert uten at noe skjer. Vi brenner pengene fordi vil vil gjøre gjøre folk oppmerksomme på at det er akkurat så mye penger som kvinner taper hvert minutt i uteblitt lønn, sier Gudrun Schyman i en pressemelding.

- Sterk symbolhandling

Pengene ble donert til organisasjonen av Tomas Mazetti og Per Erikson som jobber for reklamebyrået Studio Total.

- Selv om 100.000 kroner er mye penger, så er det en liten sum om man bruker det på tradisjonell markedsføring. Sammen med Studio Total kom vi fram til at vi kan nå mange flere gjennom å skape en sterk symbolhandling, og dermed få flere til å reagere mot den systematiske diskrimineringen av kvinner, sier Schyman.

- Jeg vet at mange kan bli opprørte og sinte over dette, men vi er ingen veldedighetsorgansisasjon. Vi er et politisk parti som vil forandre, sier Schyman, ifølge nyhetsbyrået TT.

Populært