Meny

15 drept i nye sammenstøt

På dette fotografiet fra søndag 20. juni besøker Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan (t.v.) og sjef for generalstaben, Ilker Basbug en militær utpost på et fjell i Gediktepe, nær grensen til Irak. Foto: Scanpix/AP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kurdiske opprørere angrep militære utposter øst og sørøst i Tyrkia, noe som utløste kamper der tre soldater og 12 militante mistet livet, sier hæren tirsdag.
Angrepene skjer mens det pågår et oppsving i volden fra kurdiske opprøreres side. Dette har fått sjefen for Tyrkias hær til å sette søkelys på faren de militantes frihavn i Nord-Irak utgjør. Dette området brukes som base for angrep i Tyrkia.


De fleste av ofrene mistet livet i et sammenstøt som brøt ut da opprørere fra Kurdistans arbeiderparti (PKK) skjøt mot en militær utpost natt til mandag i et landbruksområde i Hakkariprovinsen nær grensen til Irak og Iran, het det i en uttalelse på hærens nettsted.

Tre soldater og 11 PKK-opprørere ble drept i kampene, der hæren brukte ubemannede droner til å oppspore militante på flukt. Ytterligere tre soldater ble såret.

I en annen hendelse ble seks soldater lettere skadd sent mandag, da PKK-opprørere åpnet ild mot soldater på vakttjeneste ved en utpost i den østlige provinsen Elazig, sier hæren.

En PKK-opprører mistet livet da soldater besvarte ilden.

I andre trefninger i Hakkari sent mandag ble to soldater såret da de ble beskutt, og to andre tråkket på en landmine opprørerne hadde utplassert, melder nyhetsbyrået Anatolia.

PKK betraktes som en terroristgruppe av Tyrkia og store deler av det internasjonale samfunnet. Gruppen har dramatisk intensivert sine voldshandlinger siden dens fengslede leder Abdullah Öcalan via sine advokater i mai uttalte at han har gitt opp forsøket på å få i stand en dialog med Ankara.

Nord-Irak

I en uttalelse sent mandag beskrev sjefen for generalstaben, Ilker Basbug, friområdet de militante har i Nord-Irak, en autonom region styrt av irakiske kurdere, som «den største trusselen» Tyrkia står overfor, melder Anatolia.

PKK kunne utgjøre en sikkerhetsrisiko også for Irak etter at amerikanske styrker trekker seg ut av landet, sa han.

- PKKs tilstedeværelse nord i Irak kan ha en negativ effekt på båndene mellom Tyrkia og Irak. I en viss forstand kan det også ha en negativ effekt på båndene mellom Tyrkia og USA, sa han.

PKK har lenge søkt tilflukt i avsideliggende fjell i regionen, og brukt baser der som utgangspunkt for angrep over grensen.

Ankara har ofte anklaget de irakiske kurderne for å tolerere og til og med bistå PKK, men har nylig skiftet til en politikk der de søker samarbeid med de kurdiske myndighetene i et forsøk på å tøyle gruppen.

Avviser dialog

USA har lovet støtte mot PKK, og har gitt sin Natoallierte etterretningsinformasjon om opprørernes bevegelser nord i Irak for å støtte tyrkiske luftangrep mot PKKs skjulesteder i regionen.

Den økte volden har hardt rammet et allerede skjørt regjeringsinitiativ som går ut på å styrke kurdisk frihet og investeringer i de fattige områdene sørøst i landet, i et forsøk på å undergrave separatistholdninger blant kurderne og overbevise PKK om å legge ned våpnene.

Ankara har likevel avvist dialog med PKK, og sier opprørerne enten må overgi seg eller bli møtt av hæren. PKK grep til våpen i 1984, og utløste en konflikt som har krevd omkring 45.000 liv.

Populært