Meny

Nå kan nøttene inneholde mer giftstoffer

MER GIFT TILLATT: Nye regler betyr at disse nøttene nå kan inneholde mer av de kreftfremkallende muggstoffgiftene aflatoksiner. (Foto: Colourbox.com)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det tillatte nivået av kreftfremkallende aflatoksiner mer enn dobles i visse nøtter. Men det nye nivået er forsvarlig, ifølge Mattilsynet.
Mer om saken

Mykotoksiner (muggsoppgifter) er giftstoffer som produseres av forskjellige muggsopparter. Giftstoffene dannes i organismen som et ledd i forsvar mot omgivelsene.

Aflatoksiner er en gruppe nær beslektede giftstoffer som under spesielle vekstbetingelser dannes av muggsoppen Aspergillus flavus, som blant annet lever på mandler, pistasjenøtter, hasselnøtter og paranøtter.

Aflatoksinene betegnes med bokstav svarende til den fluorescens de avgir i ultrafiolett lys, f.eks. aflatoksin B (blå), aflatoksin G (grønn), begge med undergrupper, og flere andre.

Muggsoppgiftene kan føre til organskade (nyre, lever) og er klassifisert som kreftfremkallende.

Aflatoksin B1 er et av de sterkeste kreftfremkallende og mutagene stoffer man har funnet i naturen.

Aflatoksiner er sannsynligvis årsaken til den store hyppighet av leverkreft som sees enkelte steder i Afrika.

Okratoksin A (OTA) er et mykotoksin som produseres av Penicillium- og Asper-gillusarter. Toksinet er nyretoksisk, kreftfremkallende, fosterskadelig, immuntoksisk og har muligens gentoksiske og neurotoksiske egenskaper.

I tillegg til krydder og lakris, er vegetabilske matvarer som korn, kaffebønner, kakao, vin, øl, druesaft og mange tørkede frukter, naturlige kilder til OTA.

EFSA (European Food Safety Authority) har fastsatt et tolerabelt ukentlig inntak for okratoksin A på 120 nanogram per kilo kroppsvekt.

Matltilsynet kontrollerer import av matvarer som kan ha mykotoksiner.

Kilder: Store norske leksikon og Mattilsynet

(ABC Nyheter): Aflatoksiner er en gruppe muggsoppgifter som finnes i en rekke matvarer.

Muggsoppgiftene er kreftfremkallende og kan skade arvestoffet. For å redusere mulige helseskadelige virkninger av aflatoksiner er det laget grenseverdier for disse stoffene i næringsmidler.

ABC Nyheter meldte i fjor høst at EU vurderte å øke grenseverdiene for aflatoksiner i mandler, hasselnøtter, pistasjnøtter og paranøtter fra 4 til 10 mikrogram per kilo.

Nå er endringen et faktum, og endringen i EU-regelverket betyr at Norge, som EØS-medlem, får tilsvarende regelendring gjennomført her.

Endringene i EU kommer som et resultat av Codex Alimentarius-forhandlinger, forklarer Line Ruden, rådgiver i Seksjon mattrygghet ved Mattilsynet, til ABC Nyheter.

Vi ønsket å beholde det nivået vi hadde. Vi ville ha resten av verden på vårt nivå, men det skjønte vi at var helt umulig, sier hun om EUs og Norges utgangspunkt i forhandlingene.

Men på tross av at den nye grenseverdien er mer enn dobbelt så høy som det EU og Norge ønsket, mener Mattilsynet at endringen er forsvarlig.

Møttes på halvveien

Codex Alimentarius er internasjonale retningslinjer og matstandarder under Verdens helseorganisasjon (WHO) og FNs mat og jordbruksorganisasjon (FAO). Disse retningslinjene og standardene er igjen førende i forhold til World Trade Organization (WTO).

Og ifølge Ruden var det lange forhandlinger i forkant av beslutningen om å endre grenseverdiene for aflatoksiner i disse nøttene fra 4 til 10 mikrogram per kilo.

Norge og EU ville gjerne beholde grenseverdien så lav som den vi hadde. Men internasjonalt ønsket man en høyere grenseverdi i Codex-retningslinjene for at det skulle være lettere for bønder i andre land å produsere dette. Det var lange forhandlinger, og for å få grenseverdien forsvarlig lav så møttes vi på halvveien i et kompromiss, sier hun.

Ruden forklarer videre at underveis i prosessen gjorde EUs vitenskapskomité, EFSA, en risikovurdering der de konkluderte med at økningen til 10 mikrogram per kilo ville være forsvarlig for europeere:

De fant ut at med det konsumet vi har av disse nøttene i den europeiske befolkning, så vil de nye grenseverdiene for aflatoksin kun gi en minimal økning i kreftrisikoen.

EFSA vurderte derfor endringen til å være forsvarlig, sier Ruden.

Les også: - Drikking under svangerskapet gir dårlig sædkvalitet

Grenseverdier for krydder og lakris

Samtidig melder Mattilsynet på sine nettsider at det innføres grenseverdier for krydder og lakris for en annen muggsopp, okratoksin A.

– Når det gjelder krydder og lakris, så har det ikke tidligere vært grenseverdier for okratoksin A. Men det finnes grenseverdier for andre matvarer som inneholder denne muggsoppen, forklarer Ruden.

Krydrene dette gjelder er chilipepper, chilipulver, cayennepulver, paprikapulver, pepper, muskat, ingefær og gurkemeie, og grenseverdien settes i første omgang til 30 mikrogram per kilo. I 2012 strammes disse inn til 15 mikrogram per kilo.

– Siden dette tidligere ikke har vært regulert i det hele tatt kan det være at de som produserer disse varene må legge om praksisen litt, så har vi gjort dette i en trinnprosess. Frem til 2012 har vi én grense og etter det blir det enda strengere, forklarer Ruden.  

Lakrisrot får en grenseverdi på 20 mikrogram per kilo, mens grenseverdien for lakrisekstrakt settes til 80 mikrogram per kilo. Grenseverdiene for lakris er ikke planlagt senket i 2012.

Ruden forklarer videre at disse nye grenseverdiene kun er vurdert på EU-nivå:

De nye grenseverdien på okratoksin A er ikke diskutert i Codex, så her har vi fått den grenseverdien som vi mener er trygg, sier hun til ABC Nyheter.  

Les mer om helse i ABC Nyheter.

Populært