Meny

Vil pågripe tre etter asylopprør

- Politet i full berdskap etter nattens bråk på asylmottaket på Lierskogen. (Foto: Terje Bendiksby / Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet vil om kort tid pågripe de tre personene de mener startet opptøyene på Fagerli ventemottak natt til tirsdag.

– En pågripelse er rett rundt hjørnet. Det er de tre vi mener startet det, sier stabssjef Hans Holmgrunn i Romerike politidistrikt til NTB.

Ifølge Holmgrunn er det ikke foretatt noen formelle avhør ennå, men politiet er på stedet.

Det brøt natt til tirsdag ut opptøyer på to statlige ventemottak for asylsøkere som har fått endelig avslag på sine søknader om opphold i Norge.

Tirsdag er det også møte ved mottaket, der mottaksledelsen og UDI arbeider med å finne alternative boplasser til beboerne etter at bygget er ødelagt.

– Vi bistår UDI med å få dem til et egnet sted, sier Holmgrunn.

Brann og hærverk

Bråket begynte på Fagerli ventemottak på Nannestad i Akershus. Uroen startet få minutter etter midnatt med steinkasting og brannstiftelse. Da politiet kom fram, begynte huset å brenne. Både alarmer og branndører er ødelagt, så brannvesenet betegner bygget som brannteknisk ubeboelig.

Beboerne skal være opprørte på grunn av dårlige forhold på mottaket. I tillegg retter frustrasjonen seg generelt mot norske myndigheter og norsk asylpolitikk. Politiet har tatt hånd om de rundt 90 beboerne på stedet.

Da NTB kom fram til mottaket på Nannestad ved 3-tiden, var rundt 40 beboere samlet bak en politisperring, men situasjonen hadde roet seg. Flere ruter var knust.

– To rom er påtent, og bygningen har fått brann- og røykskader og er derfor midlertidig ubeboelig. Mye av inventaret er ødelagt, forteller innsatsleder Jan Robert Pedersen.

Uro også i Lier

Ved 1-tiden hadde det politiet karakteriserer som opptøyer, forplantet seg til Lier ventemottak utenfor Drammen. Flere vinduer ble knust og avfallsbeholdere påtent. Ved 4-tiden hadde situasjonen roet seg og det er ikke kommet meldinger om skadde beboere eller ansatte.

Ifølge politiet bor det omkring 140 personer på mottaket i øyeblikket. Det var to ansatte på jobb, men begge forlot mottaket da uroen startet.

Også ved mottaket i Lier skal det være et møte i løpet av tirsdag. Ingen var ved 11-tiden anmeldt eller avhørt – arbeidet med å sortere hvem som deltok og hvem som ikke gjorde det var imidlertid i gang.

Både Lier og Fagerli ventemottak er åpne spesialmottak for asylsøkere med endelig avslag på søknaden. Alle som bor på de to mottakene oppholder seg ulovlig i Norge. Tilbudet til beboerne, som er frivillig, består av tak over hodet, tre daglige måltider og helsehjelp. Mottakene er bemannet døgnet rundt, noe som ikke er vanlig ved ordinære asylmottak.

(©NTB)

Populært