Meny

Bokhandelen holder stand

SVERGER TIL BOKHANDELEN: De fleste kundene synes fortsatt at bokhandelen er beste sted for å kjøpe bøker. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

60 prosent kjøpte sin forrige bok i en bokhandel.

Bokklubbene taper og internett står på stedet hvil, mens bokhandelen styrker sin posisjon som det foretrukne kjøpestedet for bøker, viser Bokundersøkelsen 2010, som er gjennomført av Synnovate på vegne av Bokhandlerforeningen - og som måler data for kjøpte bøker de siste tolv månedene.

Bokklubbene taper

Den store taperen i kampen om bokkjøperne det siste året er bokklubbene, som ifølge undersøkelsen har gått ned fra 16 til 14 prosent i denne perioden. Men går vi ytterligere ett år tilbake i tid, til 2008, så svarte 22 prosent av de spurte at den siste boka de kjøpte var i en bokklubb.

For bokhandelen er situasjonen stabilt god, med en oppgang på en prosentpoeng fra i fjor til årets 60. Mer interessant enn den lille økningen fra i fjor kan likevel være at det også er høyere enn noe annet år som undersøkelsen viser. Før 2009 har eksempelvis prosentandelen som har svart at de kjøpte sin siste bok i bokhandelen svingt mellom 50 og 54 prosent.

Flere tror på nettet

Andelen som har kjøpt sin siste bok på internett, er for det siste året oppgitt til 10 prosent, som er én mer enn foregående år, men faktisk to mindre enn for to år siden.

Skal man tro de spurte går bokkjøp på nettet likevel en lys framtid i møte. 26 prosent av de spurte ser for seg at de vil handle mesteparten av bøkene der, mot bare 10 prosent for bokklubbene.

Bokhandelen vil likevel fortsatt være den foretrukne salgskanalen for bøker dersom bokkjøperne følger det mønsteret de selv antar de vil gjøre. 53 prosent av de spurte svarer nemlig at de vil kjøpe de fleste bøkene i bokhandelen i framtiden.

Populært