Meny

Opprør blant avviste asylsøkere på ventemottak

Politet i full beredskap etter nattens bråk på asylmottaket på Lierskogen. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det brøt natt til tirsdag ut opptøyer på begge de to statlige ventemottakene for asylsøkere som har fått endelig avslag på sine søknader om opphold i Norge.

Bråket begynte først på Fagerli ventemottak på Nannestad i Akershus. Uroen startet få minutter etter midnatt med steinkasting og brannstiftelse.

Beboerne skal være opprørte på grunn av dårlige forhold på mottaket. I tillegg retter frustrasjonen seg generelt mot norske myndigheter og norsk asylpolitikk. Politiet har tatt hånd om de rundt 90 beboerne på stedet.

Da NTB kom fram til mottaket på Nannestad ved 3-tiden, var rundt 40 beboere samlet bak en politisperring, men situasjonen hadde roet seg. Flere ruter var knust.

– To rom er påtent, og bygningen har fått brann- og røykskader og er derfor midlertidig ubeboelig. Mye av inventaret er ødelagt, forteller innsatsleder Jan Robert Pedersen.

Nekter å dra

De vel 90 beboerne på Fagerli skulle etter planen sendes til et mottak på Elverum, men tirsdag morgen nektet fortsatt de fleste avviste asylsøkerne å gå om bord i bussene.

– Vi prøver å finne en løsning på det, men vi kommer ikke til å gå til noen pågripelser eller bruke tvang. Dette er et frivillig mottak hvor folk kan komme og gå som de vil, sier Pedersen.

Hero kommer nå til å gå gjennom overvåkningsbilder og anmelde de som har vært delaktige i ødeleggelsene.

Uro også i Lier

Ved 1-tiden hadde det politiet karakteriserer som opptøyer, forplantet seg til Lier ventemottak utenfor Drammen.

– Det koker her, og jeg har ikke tid til å snakke med pressen nå, men jeg kan bekrefte at det er opptøyer på ventemottaket på Lier, sa operasjonsleder Truls Fjeld i Søndre Buskerud politidistrikt til NTB.

Politiet fikk melding om uroen klokken 1.10. Flere vinduer er knust og avfallsbeholdere påtent. Ved 4-tiden hadde situasjonen roet seg og det er ikke kommet meldinger om skadde beboere eller ansatte.

Ifølge politiet bor det omkring 140 personer på mottaket i øyeblikket, blant dem også kvinner og barn. Det var to ansatte på jobb på mottaket da skadeverket startet, men begge forlot mottaket da uroen startet.

Politiet i Buskerud opplyser tirsdag morgen at det er avtalt et møte med beboerne og ledelsen ved ventemottaket tirsdag formiddag.

Brann og ruteknusing

– Vi fikk melding 18 minutter etter midnatt etter at det ble utløst en innbruddsalarm på mottaket på Nannestad. Etter at vi kom fram, begynte huset å brenne, forteller stabssjef Hans Holmgrunn i Romerike politidistrikt.

Brannvesenet var allerede på stedet da brannene oppsto, så de fikk kontroll over flammene etter noen minutter.

Men både alarmer og branndører er ødelagt, så brannvesenet betegner bygget som brannteknisk ubeboelig.

Alt disponibelt mannskap

Politiet på Romerike er til stede med alt de har å avse av politiressurser og får i tillegg bistand fra Oslo politidistrikt.

– Ingen er så langt kommet til skade, opplyser Holmgrunn.

Ingen er heller pågrepet for brannstiftelsen.

– Vi jobber med saken, sier stabssjefen.

Både Lier og Fagerli ventemottak er åpne spesialmottak for asylsøkere med endelig avslag på søknaden. Alle som bor på de to mottakene oppholder seg ulovlig i Norge.

Tilbudet til beboerne, som er frivillig, består av tak over hodet, tre daglige måltider og helsehjelp. Mottakene er bemannet døgnet rundt, noe som ikke er vanlig ved ordinære asylmottak.

Det er det private selskapet Hero som drifter asylmottaket på Fagerli. (©NTB)

Populært