Meny

Sultestreikende cubaner forbereder seg på døden

Den cubanske dissidenten Guillermo Fariñas (bildet) har sultestreiket i mer enn fire måneder med krav om løslatelse av politiske fanger. Ifølge menneskerettighetsaktivist Elizardo Sanchez er antall politiske fanger redusert fra 201 ved nyttår til 167 i dag. Bildet er tatt den 2. mars. Foto: EPA / SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den cubanske dissidenten Guillermo Fariñas vet han er døden nær. Han har sultestreiket i mer enn fire måneder med krav om løslatelse av politiske fanger.

– Jeg er klar over at min død nærmer seg, og jeg mener det er en ære, for jeg forsøker å redde livene til 25 politiske fanger og samvittighetsfanger som hjemlandet behøver som ledere, sa Fariñas i en pressemelding mandag.

Han har sultestreiket i over fire måneder med krav om at 25 fengslede dissidenter som skal være ved dårlig helse, må løslates.

– Jeg ønsker å dø i mitt hjemland foran øynene på diktatorer som er i besittelse av pistoler, rifler, kanoner og bomber, sier han.

Blodpropp

Fariñas’ lege Armando Caballero sa i helgen til kommunistavisa Granma at 48-åringen risikerte å dø som følge av en blodpropp han hadde fått i halsen. Også Fariñas’ mor Alicia Hernández kunne bekrefte at sønnen var ved svak helse.

Fariñas har fått næring intravenøst på et sykehus i Santa Clara sentralt på Cuba etter at han startet sin sultestreik, men denne behandlingen er nå stanset som følge av gjentatte infeksjoner.

Han får også medisiner mot en blodproppen.

Ifølge Fariñas har legene ved sykehuset gjort en god jobb.

– De eneste som er ansvarlige for min framtidige død, er brødrene Fidel og Raúl Castro, sier han.

Dialog med kirken

Cubas president Raúl Castro har på sin side omtalt Fariñas som en simpel forbryter, men han har likevel forsikret om at myndighetene gjør alt de kan for å holde dissidenten i live.

Om Fariñas dør, vil det være hans egen feil, sa Castro i en tale nylig. Han la også skylden på USA og andre aktører som oppmuntrer til politisk motstand mot Cubas regime.

En annen dissident, Orlando Zapata Tamayo, døde den 23. februar i år etter å ha sultestreiket i mer enn 80 dager.

Den katolske kirke har også engasjert seg i saken, og kirken er for tida i dialog med cubanske myndigheter for å få løslatt politiske fanger.

Færre politiske fanger

Antall politiske fanger på Cuba er redusert betydelig i løpet av det siste halvåret og står nå på 167, ifølge menneskerettighetsaktivist Elizardo Sanchez. Det er en reduksjon på 34 fra nyttår.

– Det er det laveste antall politiske fanger siden revolusjonen i 1959, men dette betyr ikke at menneskerettighetssituasjonen er bedret, for på samme tid har det vært en økning i antall vilkårlige, kortvarige fengslinger, noen ganger i noen timer, andre ganger i noen dager, sier han.

Sanchez er leder i Den cubanske kommisjon for menneskerettigheter og nasjonal forsoning, en organisasjon som er ulovlig, men tolerert.

Ifølge Sanchez har det politiske klimaet endret seg betydelig på Cuba, men han mener situasjonen fortsatt er langt fra ideell. (©NTB)

Populært