Meny

– Vi blir behandlet som dyr

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De avviste asylsøkerne på Fagerli mottak på Nannestad mener Norge er et paradis, men at de selv er plassert i helvete.

De om lag 90 asylsøkerne som bor på mottaket, har alle fått endelig avslag på sin asylsøknad fra Utlendingsdirektoratet (UDI) og norske myndigheter.

Beboerne består av menn i alle aldre fra de alle områdene Norge får flyktninger fra: Midtøsten, Afrika, Sentral-Asia og andre konfliktfylte områder.

De er alle uønsket av norske myndigheter og har bodd i asylmottak i alt fra noen måneder til ti år. Noen av dem frykter for sitt liv hvis de drar hjem, mens noen vil hjem men kan ikke sendes ut på grunn av situasjonen i hjemlandet.

Opptøyene som brøt ut natt til tirsdag, skyldes en langvarig frustrasjon over deres fastlåste situasjon, utløst av det de mener er uverdige forhold ved mottaket.

Et paradis

Beboerne forteller at det hersker en desperat situasjon hos mange av beboerne. Flere har store psykiske problemer.

– Folk her er sinte, og måten vi blir behandlet på, gjør at vi ikke kan kontrollere sinnet. Norge er et paradis, men vi er plassert i helvete, sier Soran Sami Omran (30) fra Kirkuk i Irak, tillitsmann for en gruppe av asylsøkerne.

Beboerne mottar 100 kroner i uka i lommepenger, og de betegner aktivitetstilbudet på Fagerli som ikke-eksisterende.

– Jeg har bodd her siden 2003 og hadde arbeidstillatelse i begynnelsen, men da jeg fikk endelig avslag tok de den fra meg. Jeg jobbet på fiskefabrikk og har betalt over 200.000 i skatt. Hvordan hjelper de pengene meg nå? spør Salih Mohamad Osman fra Sudan.

– Det er veldig dårlige kår her. Dette er et midlertidig mottak, men mange av oss har vært her i flere år. Vi føler oss glemt av norske myndigheter, sier iraneren Nasser Mehdi Mousu til NTB.

Dårlig helse

– Det eneste vi kan gjøre er å sove, vente og spise, som dyrene på gården her borte. Vi har ingen rettigheter, sier han.

Mange av asylsøkerne klager også på manglende legehjelp og tannpleie.

De viser NTB skader og tannproblemer de mener de får for dårlig behandling for.

– Vi har mange ganger tatt opp situasjonen med Hero. De sier «ok, ok», men det skjer aldri noe, sier 18-åringen Hoger Kasim, også han fra Kirkuk.

– Jeg har nylig brukket ribbeinet, men får ikke legehjelp. Hvor er de norske rettighetene? spør 50-årige Hisein Killashi fra Iran.

UDI betegner situasjonen i dette området nord i Irak som relativt trygg, og de fleste asylsøkere herfra får avslag.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært