Meny

Dødssyk Lockerbie-bomber lever fortsatt

SYK: Abdel Basset al-Megrahi (58) fotografert på sykehus i den libyiske hovedstaden Tripoli i september i fjor. I august i fjor ble Lockerbie-bomberen løslatt fra fengsel i Storbritannia ettersom han kun hadde kort tid å leve. Ett år etter er al-Megrahi fortsatt i live. Foto: AP / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Abdel Basset al-Megrahi ble løslatt fordi han hadde toppen tre måneder igjen å leve. Ett år etter innrømmer legene som undersøkte Lockerbie-bomberen at han kan leve i ti år til.

20. august i fjor ble 58-år gamle Abdel Basset al-Megrahi utlevert til hjemlandet Libya etter å ha sonet åtte år av en dom på 27 år i Storbritannia.

Libyeren ble dømt for drap på alle de 259 om bord i jumbojetflyet som ble sprengt i lufta over den skotske småbyen Lockerbie den 21. desember 1988. Han ble også dømt for drap på elleve mennesker som omkom på bakken.

270 mennesker fra 21 ulike land døde, inkludert 11 innbyggere i Lockerbie, da Pan Am Flight 103 eksploderte og styrtet over den skotske småbyen Lockerbie 21. desember 1988. Foto: AP / Scanpix.270 mennesker fra 21 ulike land døde, inkludert 11 innbyggere i Lockerbie, da Pan Am Flight 103 eksploderte og styrtet over den skotske småbyen Lockerbie 21. desember 1988. Foto: AP / Scanpix.

Da Megrahi ble løslatt ble det oppgitt at årsaken var at han led av uhelbredelig kreft og bare hadde tre måneder igjen å leve.

Bor i villa

Ett år senere bor Abdel Basset al-Megrahi hjemme i familiens villa i den libyiske hovedstaden Tripoli.

Nå innrømmer en av de tre britiske kreftekspertene som stod bak prognosen at mye tyder på libyeren vil kunne leve i ti år til eller mer.

Det skriver den britiske avisen Sunday Times.

Professor Karol Sikora forteller til avisen at han synes det er pinlig at al-Megrahi har levd mye lenger enn prognosene hans skulle tilsi.

– Det var 50 prosent sjanse for at han skulle dø i løpet av tre måneder, og 50 prosent sjanse for at han skulle overleve, sier han til Sunday Times.

- Trodde virkelig

Overfor avisen Daily Mail hevder Sikora at han virkelig trodde at al-Megrahi ville være død nå.

– Alt tydet på at sykdommen var i ferd med å utvikle seg fort. Det hadde selvsagt vært veldig beleilig om han virkelig hadde dødd i løpet av disse tre månedene. Men det gjorde han ikke, og det må jeg bare leve med, forteller Karol Sikora til Daily Mail.

Ramaskrik

For mange var skuffelsen og sjokket stort da man så jubelscenene fra flyplassen i Tripoli da al-Megrahi kom tilbake til hjemlandet i fjor.

Flere av de etterlatte til de som mistet livet i den tragiske hendelsen i 1988 har tidligere påstått at Abdel Basset al-Megrahi aldri var så syk som han ga uttrykk for å være.

De kritiserer løslatelsen og mener begrunnelsen om barmhjertighet var en utigivelig feil.

Kritiske røster har også hevdet at Storbritannia satte Megrahi fri i bytte mot lukrative oljekontrakter for British Petroleum (BP) og handelsavtaler.

- Hvis dette kan settes i forbindelse med handel, og spesielt med olje, da er tilknytningen mellom Libya og Storbritannia, ikke Skottland. Og da har den britiske regjeringen noe å svare for, sa representant for de pårørende etter Lockerbie-bombingen, Frank Duggan, til BBC Radio 5 i september i fjor.

Betalt av Libya?

Det har også vært spekulert i om Libya betalte de tre legene som undersøkte al-Megrahi, og sammen konkluderte med at han var døden nær.

Påstanden om at al-Megrahi er såpass frisk at han kan leve i ti år til, skal ha blitt blankt avvist i Tripoli.

Der hevdes det at det er liten sjanse for at al-Megrahi vil overleve neste uke når ettårsdagen etter løslatelsen skal markeres.

Ifølge kilder skal libyeren nå ha begynt med alternativ medisin i et siste forsøk på å finne en kur for kreften.


Populært