Meny

- Det blir en grensediskusjon

Rune Pedersen mener man må se på totalgevinsten ved å la fjerdedommer bruke monitor. (Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rune Pedersen er skeptisk til den svenske fotballpresidentens forslag om bruk av monitor for fjerdedommeren.

VM i Sør-Afrika har bydd på mye underholdning, men også intense diskusjoner. Den kanskje heftigste kom etter Frank Lampards skudd som dommerteamet ikke fikk med seg at var i mål, i Englands kamp mot Tyskland.

Sveriges fotballpresident Lars-Åke Lagrell går i dag ut med ønsket om at Sverige blir et foregangsland i bruk av en TV-monitor som fjerdedommeren kan bruke ved spørsmål om ballen har krysset mållinjen eller ei.

- Fjerdedommeren kan ha en monitor foran seg. Da vil dommerteamet få samme mulighet som du og jeg gjør foran TV-en, sier Lagrell til Fotbollskanalen.se.

Den svenske presidenten må overbevise FIFA-bossen Joseph Blatter før en endring kan komme. Lagrell ønsker ikke målkameraer, men at Sverige skal gå i bresjen for en skjerm hos fjerdedommeren.

Dommersjef i Norge, Rune Pedersen har før uttalt at han er prinsipielt imot videodømming. Pedersen poengterer at FIFA har åpnet for såkalt mållinjeteknologi, men at forsøkene hittil ikke har vært gode nok.

- Det er gjort flere forsøk på å komme eventuelle negative hendelser i forkjøpet. I U17-VM i 2005 forsøkte man seg med en chip i ballen som skulle registrere om ballen hadde vært over linja. Det viste seg at det ikke fungerte fordi hele ballen skal ha krysset mållinja. Derfor ble det ikke brukt i 2006-VM, sier Pedersen.

Den tidligere VM-dommerens skepsis til videodømming deles i følge ham selv med fotballforbund verden over. Pedersen mener at ved en eventuell innføring av et system der fjerdedommer kan benytte seg av en TV-skjerm, må det til en grundig diskusjon.

- Dette blir en grensediskusjon. Skal man bruke det bare til måldømming, eller skal andre situasjoner involveres?, sier Pedersen.

Pedersen sier at Sverige må søke FIFA om lov til å benytte seg av slik teknologi. Han mener samtidig man må se på totalgevinsten av et slikt system, og om det er andre metoder som egner seg bedre.

- Hvor mange situasjoner har det vært de to-tre siste årene der det har vært spørsmål om ballen har krysset linja? Det er ikke mange. Et seks-dommersystem er mer nærliggende. Det skal innføres i EM-kvalifiseringen og ble brukt i Europa League i fjor, sier Pedersen til ABC Nyheter.

Lagrell sier at man skal gi fjerdedommeren mer ansvar ved å la han eller hun overvåke en monitor. Rune Pedersen sier at fjerdedommer allerede har mulighet til å assistere hoveddommer gjennom hele kampen.

- I serieåpningen mellom Sandefjord og Brann i fjord gikk fjerdedommer inn og annullerte en scoring for hands som hoveddommer ikke så, sier Pedersen til ABC Nyheter.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært