Meny

- Det blir en grensediskusjon

Rune Pedersen mener man må se på totalgevinsten ved å la fjerdedommer bruke monitor. (Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rune Pedersen er skeptisk til den svenske fotballpresidentens forslag om bruk av monitor for fjerdedommeren.

VM i Sør-Afrika har bydd på mye underholdning, men også intense diskusjoner. Den kanskje heftigste kom etter Frank Lampards skudd som dommerteamet ikke fikk med seg at var i mål, i Englands kamp mot Tyskland.

Sveriges fotballpresident Lars-Åke Lagrell går i dag ut med ønsket om at Sverige blir et foregangsland i bruk av en TV-monitor som fjerdedommeren kan bruke ved spørsmål om ballen har krysset mållinjen eller ei.

- Fjerdedommeren kan ha en monitor foran seg. Da vil dommerteamet få samme mulighet som du og jeg gjør foran TV-en, sier Lagrell til Fotbollskanalen.se.

Den svenske presidenten må overbevise FIFA-bossen Joseph Blatter før en endring kan komme. Lagrell ønsker ikke målkameraer, men at Sverige skal gå i bresjen for en skjerm hos fjerdedommeren.

Dommersjef i Norge, Rune Pedersen har før uttalt at han er prinsipielt imot videodømming. Pedersen poengterer at FIFA har åpnet for såkalt mållinjeteknologi, men at forsøkene hittil ikke har vært gode nok.

- Det er gjort flere forsøk på å komme eventuelle negative hendelser i forkjøpet. I U17-VM i 2005 forsøkte man seg med en chip i ballen som skulle registrere om ballen hadde vært over linja. Det viste seg at det ikke fungerte fordi hele ballen skal ha krysset mållinja. Derfor ble det ikke brukt i 2006-VM, sier Pedersen.

Den tidligere VM-dommerens skepsis til videodømming deles i følge ham selv med fotballforbund verden over. Pedersen mener at ved en eventuell innføring av et system der fjerdedommer kan benytte seg av en TV-skjerm, må det til en grundig diskusjon.

- Dette blir en grensediskusjon. Skal man bruke det bare til måldømming, eller skal andre situasjoner involveres?, sier Pedersen.

Pedersen sier at Sverige må søke FIFA om lov til å benytte seg av slik teknologi. Han mener samtidig man må se på totalgevinsten av et slikt system, og om det er andre metoder som egner seg bedre.

- Hvor mange situasjoner har det vært de to-tre siste årene der det har vært spørsmål om ballen har krysset linja? Det er ikke mange. Et seks-dommersystem er mer nærliggende. Det skal innføres i EM-kvalifiseringen og ble brukt i Europa League i fjor, sier Pedersen til ABC Nyheter.

Lagrell sier at man skal gi fjerdedommeren mer ansvar ved å la han eller hun overvåke en monitor. Rune Pedersen sier at fjerdedommer allerede har mulighet til å assistere hoveddommer gjennom hele kampen.

- I serieåpningen mellom Sandefjord og Brann i fjord gikk fjerdedommer inn og annullerte en scoring for hands som hoveddommer ikke så, sier Pedersen til ABC Nyheter.

Populært