Meny

Erstatningsordningen for veteraner kan bli endret

Krigsveteraner omfavner hverandre under dagens protestdemonstrasjon foran Stortinget. (Foto: Tracey Lavalette)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen vil revurdere «veteranloven» etter dagens protest og medaljeinnlevering foran Stortinget.

OSLO (ABC Nyheter): – Nå legger jeg ned min medalje, og det er ikke med lett hjerte. Det skal gjennomføres på en ryddig, stolt og verdig måte – en penere måte enn slik vi fikk den, som for de flestes del var i posten.

Initiativtager til dagens demonstrasjon og medaljeinnlevering, Jan Steen, var tydelig opprørt over myndighetenes behandling av norske krigsveteraner. Han var langt fra den eneste.

Rundt 60 veteraner samlet seg foran Stortinget for å gi fra seg sine medaljer, i protest mot den nye erstatningsordningen som forskjellsbehandler soldater skadet før og etter 1. januar 2010. Forskjellen mellom erstatningsutbetalingene er på det meste over to millioner kroner, avhengig av skadetidspunkt.

– Vi kan ikke leve med tidsskiller mellom veteraner, sa Steen i sin appell.

Les også: Krigsveteraner demonstrer foran Stortinget

– Et slit

Yngve B. Larsen tjenestegjorde i Libanon i 1978. Han protesterer mot at de psykiske skadene han pådro seg regnes som mindre verdt enn skader skjedd fra og med 2010. (Foto: Tracey Lavalette) Yngve B. Larsen tjenestegjorde i Libanon i 1978. Han protesterer mot at de psykiske skadene han pådro seg regnes som mindre verdt enn skader skjedd fra og med 2010. (Foto: Tracey Lavalette)

Yngve B. Larsen var med den norske førstekontingenten til Libanon i 1978. I ettertid har han fått store psykiske problemer.

– Jeg er her i protest mot forskjellsbehandlingen. Det har vært et slit å få hjelp. Statens Pensjonskasse, NAV og stortingspolitikerne har sviktet, sier Larsen til ABC Nyheter.

Han er også opprørt over saksbehandlingstiden for erstatningskrav.

– Det er nå 148 leverte krav fra veteraner. Med Statens Pensjonskasses behandlingstid vil det kunne ta seks år før de kommer til kravene nederst i bunken - de behandler to krav i måneden.

– Kasteballer i systemet

– Veteraner har gjennom mange tiår fått sine rettigheter neglisjert. De har blitt kasteballer

– Jeg håper Stortinget og regjeringen gjør noe med kravene våre, sier Jan Steen, krigsveteran og initiativtager til demonstrasjonen. (Foto: Andreas H. Lunde)– Jeg håper Stortinget og regjeringen gjør noe med kravene våre, sier Jan Steen, krigsveteran og initiativtager til demonstrasjonen. (Foto: Andreas H. Lunde)

i det offentlige systemet, sa Steen under demonstrasjonen.

– Vi er stolte over tjenesten vi har utført. Vi er ikke bitre, vi vil bare har rettferdighet. Lik erstatning for lik skade er rettferdig.

Steen ville ikke legge ansvaret på spesifikke politiske partier, men sendte et stikk til regjeringspartiene.

– Det smerter meg at vi har en regjering som står for «Gjør din plikt, krev din rett». Vi har gjort vår plikt og krever nå vår rett.

– Stor forståelse

Fremskrittspartiets formann Siv Jensen var blant de oppmøtte foran Stortinget.

– Hvorfor er du her i dag?

–Jeg har sympati for veteranene, og har kommet fra hytta for å være her. Jeg har stor forståelse for deres krav. Det er ingen grunn til at loven skal forskjellsbehandle norske krigsveteraner, sier Siv Jensen til ABC Nyheter.

Frp gikk inn for full likebehandling av veteranene, men fikk som mindretallig ikke sin vilje igjennom i Stortinget.

Revurderer ordningen

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Martin Kolberg forsvarer regjeringen.

Martin Kolberg (Ap) sier veteranpolitikken er utformet i beste mening, og at det i realiteten vil bli liten forskjell på erstatningsutbetalingene. (Foto: Tracey Lavalette)Martin Kolberg (Ap) sier veteranpolitikken er utformet i beste mening, og at det i realiteten vil bli liten forskjell på erstatningsutbetalingene. (Foto: Tracey Lavalette)

– Regjeringen har gjort mye for veteranene de siste årene, og skapt en ny veteranpolitikk. Men disse kravene får vi ta med oss og se videre på, sier han til ABC Nyheter.

Grunnen til at de som ble skadet før 2010 har et maksimalt erstatningsbeløp på 35 G, er at de skal være dekket av stønader fra eldre ordninger. Dessuten vil også de som får erstatning nå i realiteten havne rundt 35 G, mener han.

– Det var ikke meningen å gjøre noe galt, og ordningen har blitt bedre enn den var.

Arbeiderpartiets forsvarspolitiske talsmann Sverre Myrli sier til NTB at han vil ta initiativ til å vurdere kompensasjonsordningene som ble innført fra siste årsskifte på nytt.

– Det gjør inntrykk at de som har vært ute i tjeneste før 2010 oppfatter det slik at de ikke har like god kompensasjonsordning som de som er i tjeneste i dag. Regjeringen vil nå gå gjennom ordningen på nytt, sier Myrli til NTB.

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Veteraner fra både FN- og NATO-styrker protesterte foran Stortinget. (Foto: Andreas H. Lunde)

Veteraner fra både FN- og NATO-styrker protesterte foran Stortinget. (Foto: Andreas H. Lunde)


Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært