Meny

Tok unikt bilde av universet

SPEKTAKULERT: Det europeiske Planck-teleskopet har sendt hjem et spektakulært bilde av universet, som viser kosmos slik det aldri har vært sett før. Foto: ESA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det europeiske Planck-teleskopet skal studere restene fra Big Bang. Nå har det sendt hjem sitt første store bilde av universet vi bor i.
Fakta:

Det europeiske Planck-teleskopet skal undersøke mikrobølgene som er igjen i universet fra tiden rett etter Big Bang for nesten 14 milliarder år siden.

Det var i mai 2009 at de to europeiske romteleskopene Herschel og Planck skutt opp med en Ariane-rakett fra Kourou på kysten av Sør-Amerika.

De to romteleskopene har kostet i alt 14 milliarder kroner, og er den hittil største europeiske investeringen i romutstyr.

For ett år siden ble det kraftige teleskopet sendt ut i verdensrommet for å hjelpe forskerne å forstå hvordan universet ble til.

Nå har det europeiske Planck-teleskopet sendt hjem sitt første panoramabilde av kosmos.

Ifølge en melding fra Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA) er bildet «et fantastisk skattekammer full av ny informasjon for astronomene».

– Vi har nå åpnet døren til et Eldorado hvor forskere kan finne gullklumper med informasjon som vil føre til en større forståelse for hvordan universet ble til og hvordan det fungerer, sier David Southwood, ESAs direktør for vitenskapelig og robotisk utforskning, i meldingen.

Dyrt og sofistikert

De to romteleskopene Planck og Herschel, som ble sendt opp i mai fjor fra romsenteret Kourou i Fransk Guyana, er blant de mest sofistikerte instrumentene som noen gang har blitt sendt opp i rommet.

I alt kostet Planck og Herschel 14 milliarder kroner, som er den hittil største europeiske investeringen i romutstyr.

Planck-teleskopet skal registrere kosmisk bakgrunnstråling og gi oss de skarpeste bildene noensinne av tiden rett etter Big Bang, da universet var spede 380.000 år.

Håpet er at dette skal kunne bidra til nye teorier om universets begynnelse og utvikling.

Flere år

I september i fjor begynte Planck-teleskopet å sende hjem de første bildene fra sin ferd. Bildene viste striper av gammelt lys.

Nå har bildene blitt satt sammen til å bli et helt bilde, som viser himmelen slik den aldri har vært sett før.

Forskerne vil nå bruke flere år på å prøve å fravriste bildet alle dets hemmeligheter.


Populært