Meny

Krigsveteraner demonstrerer foran Stortinget

Soldater har krav på mer i erstatning etter 1. januar 2010, og krigsveteraner demonstrerer mot forskjellsbehandlingen i dag. Her norske soldater på oppdrag utenfor Mazar-e-Sharif (Foto: Per Arne Juvang / Forsvaret / Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vil levere inn medaljer i protest mot forskjellsbehandling av veteraner.

Norske krigsveteraner vil demonstrere foran Stortinget i dag klokken tolv. Formålet er å rette oppmerksomhet mot det de mener er forskjellsbehandling av veteraner.  

Les også: Krigsveteraner leverer tilbake medaljer i protest

Ulik erstatning

En ny erstatningsordning for soldater som har blitt skadet i internasjonale operasjoner trådte i kraft 1. januar i år. De som skades etter denne datoen kan tilkjennes langt høyere erstatningsbeløp enn de som har blitt rammet før.

Veteraner som har tjenestegjort mellom 1978 og 2009 får inntil 35G i erstatning, mens soldater som har vært i oppdrag i utlandet etter 2010 får maksimalt 65G. Folketrygdens grunnbeløp er for tiden 75 641 kroner. 65G er nesten fem millioner kroner, over to millioner kroner mer enn 35G.

«Jeg ønsker lik erstatningsgrunnlag for lik skade, uansett tjenestetidspunkt. Jeg ønsker at ALLE veteraner uansett skade gis lik rett på erstatning, så lenge denne skyldes tjenesten», skriver Jan Steen, initiativtager til demonstrasjonen på nettsiden til Norsk Veterannettverk.

– Positivt tiltak

Arbeiderpartiets Sverre Myrli sier til NRK at den nye ordningen er ment som et positivt tiltak for å rette opp de dårlige ordningene som gjaldt tidligere, og beklager at tidligere soldater ikke oppfatter den slik. Grunnen til at skillet settes ved årsskiftet er at det tidligere var flere ulike ordninger som gjaldt.

– Ulykkeligvis oppleves dette som forskjellsbehandling og urimelige ordninger, sier han til NRK.

Myrli sier de er villige til å gå noen ekstra runder for å se om ordningen kan forbedres.

Demonstrasjonen er også en protest mot Statens Pensjonskasse, som veteranene mener bruker for lang tid på saksbehandling for erstatninger.

ABC Nyheter følger demonstrasjonen og kommer tilbake med mer.


Populært