Meny

Den nye presidenten

Bronislaw Komorowski fra det liberale partiet Borgerplattformen ble søndag valgt til ny president i Polen. (Foto: EPA/BARTLOMIEJ ZBOROWSKI)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med seier i presidentvalget til den EU- og reformvennlige Bronislaw Komorowski, konsolideres de liberales politiske makt i Polen.

Da den polske presidenten Lech Kaczynski døde sammen med sin kone og 95 av landets sivile og militære toppledere i en flyulykke i Russland i april, hadde Bronislaw Komorowski stillingen som president for nasjonalforsamlingen i landet.

Les også: Erkjenner nederlag i Polen

Etter polsk grunnlov fikk den liberale politikeren automatisk jobben som fungerende president i påvente av valget.

Søndag ga velgerne Komorowski fornyet tillit til å lede landet videre i retning av markedsvennlig og EU-vennlig politikk.

Favorittkandidat

Den 58 år gamle historikeren og fembarnsfaren hadde i forkant av dødsulykken annonsert sitt kandidatur til presidentvalget som var planlagt avholdt i oktober. Der var han spådd en klar seier over den avdøde presidenten.

Les også: Polsk valg viktig for Europa

Søndag ble det i stedet seier over Kaczynskis tvillingbror, Jaroslaw, etter at Komorowski ikke klarte å stable sammen et flertall i første valgrunde 20 juni.

Liberal retning

Med seieren i presidentvalget søndag, konsolideres den liberale makten i landets politiske elite.

Komorowski representerer det liberale partiet Borgerplattformen (PO), som også er partiet til sittende statsminister Donald Tusk. Partiet har hatt regjeringsmakt siden valget i 2007.

Les også: Polens nye president avgjør forholdet til EU

– Komorowskis seier kan bli sett på som viktig for å få til reformer fordi han er fra samme parti som statsminister Tusk. Det er derfor god grunn til å tro at markedet vil reagere positivt, sier Maciej Reluga, sjeføkonom i Bank Zachodni til Reuters.

Komorowski har utmerket seg med å føre en tydelig europavennlig og markedsvennlig politikk.

Antikommunist

På syttitallet ble Komorowski arrestert en rekke ganger for å ha tatt del i antikommunistiske demonstrasjoner og opptøyer.

Ifølge den nyvalgte presidentens egen internettside, ble han på starten av åttitallet sendt i en av den autoritære polske regjeringens interneringsleire.

Komorowski var forsvarsminister fra juni 2000 til oktober 2001, og har vært folkevalgt siden 1991.

Internasjonalist

Den liberale Komorowskis seier vil uten tvil også bli godt mottatt i de andre europeiske hovedstedene og i Russland. Mens Kaczynski-brødrene førte en nasjonalistisk politikk, har Komorowski hele tiden søkt et bedre forhold med nabolandene, EU og Russland.

I Polen er makten delt mellom statsministeren og regjeringen på den ene siden og presidenten på den andre siden. Presidenten kan foreslå og legge ned veto mot lover, og har innflytelse over utenrikspolitikken. Det er imidlertid regjeringen som setter den politiske kursen. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært