Meny

- Register ville gitt åpenhet

ÅPENHET: Det er naturlig at det er noen linker mellom legene og legemiddelindustrien, men det krever ryddighet og åpenhet, sier professor Steinar Westin. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Danmark offentliggjøres oversikt over leger som har bijobber i legemiddelindustrien. I Norge trenger ikke leger å melde fra om slike forhold. - Et register ville bidratt til åpenhet, mener samfunnsmedisiner Steinar Westin.

Kan få bot

Danske leger må søke om godkjennelse fra Lægemiddelstyrelsen (tilsvarende Legemiddelverket i Norge) til å få ta bijobber i legemiddelbransjen. Regelverket ble opprettet på 1980-tallet og ytterligere innstrammet i 2008 - da det ble bestemt at legemiddelselskapene også må melde fra hvilke leger som jobber hos dem.

Den siste oversikten fra Danmark viser at 1694 leger i landet står på lønningslisten hos ulike legemiddelvirksomheter.

I tillegg til de nesten 1700 som har meldt fra om sine bijobber, er det hele 650 danske leger som har jobbet ulovlig for legemiddelselskaper. Altså uten at de har meldt ifra.

Disse får først en advarsel fra Lægemiddelstyrelsen, så er neste sanksjonsmulighet bot.

I Norge er det ikke noe krav fra myndighetene om at leger skal melde fra om bijobber de har i legemiddelbransjen.

(ABC Nyheter): Det er Lægemiddelstyrelsen i Danmark som offentliggjør listen, som viser at hele 1694 leger i landet står på lønningslisten hos ulike legemiddelvirksomheter. Noen av legene mottar honorar fra flere – på det meste opptil 13 ulike arbeidsgivere i legemiddelindustrien.

Nylig publiserte den danske avisen Ekstrabladet en oversikt over hvilke leger som har slike bijobber, og avisens lesere fikk mulighet til å sjekke om deres leger også jobber for ett eller flere legemiddelselskaper.

Det er heller ikke uvanlig at norske leger har bijobber for selskapene som produserer de medisinene som legene skriver ut til sine pasienter. Men ifølge avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk finnes ikke en oversikt hvor mange norske leger som også jobber for legemiddelprodusentene.

- Vi har en viss peiling på hvor mange det er, men noen nøyaktig oversikt har vi ikke, sier han til ABC Nyheter.

Madsen forklarer at i Danmark har myndighetene bestemt at det skal være en slik oversikt. Det er ikke noe krav fra norske myndigheter.

- Men trenden er at det blir mer og mer åpenhet rundt dette. En del av de store legemiddelfirmaene har bestemt seg for at de skal offentliggjøre denne informasjonen på egenhånd. Det er mest nærliggende er at de gjør det, mener Madsen.

- Interessant

Men i Danmark tenker man altså annerledes. Der har myndighetene helt siden 1980-tallet krevd at legene skal søke om godkjennelse fra Lægemiddelstyrelsen for å få ha bijobber i legemiddelbransjen. I 2008 ble loven endret, slik at i også legemiddelselskapene må melde fra til myndighetene om hvilke leger som jobber hos dem, ifølge Ekstrabladet.

- Det er interessant. Vi skal ikke avvise at dette er en god måte å løse det på, sier professor Steinar Westin ved Institutt for samfunnsmedisin, NTNU, om det danske registeret.

Han mener det er naturlig at det er noen linker mellom legene og legemiddelindustrien, men at det krever ryddighet og åpenhet. Westin viser til at man innen vitenskapelig forskning er nødt til å oppgi potensielle interessekonflikter.

- Problemet løses ikke av dette, men det har blitt bedre, sier Westin.

Les også: - Noe er galt i WHO

Les også: WHO avviser juksepåstander

- Legemiddelbransjen setter dagsorden

Det er mange veier til god helse som ikke handler om bruk av medisiner.

Han mener for tette bånd mellom leger og medisinindustrien er problematisk, men at problemene ikke nødvendigvis er så direkte som man tror.

- Problemet er ikke nødvendigvis den enkelte fastlegen som er med i utprøving av et nytt medikament.

- Det er mer problematisk at legemiddelbransjen setter dagsorden for hva som er interessant og hvordan man skal se på det med sykdom.

- Det er mange veier til god helse som ikke handler om bruk av medisiner, sier Westin.

Han forteller videre at man ved norske sykehus blitt mer oppmerksomme på dette problemområdet, og at de der tar grep for å sikre at de vet hva medarbeiderne jobber med.

- Åpenhet rundt dette er det viktigste, og et register vil være et bidrag til åpenhet. Men samtidig skal man helst ikke overbyråkratisere verden, sier Westin til ABC Nyheter.

Les også: - Medisinliste kan redde livet ditt

Mer om helse i ABC Nyheter.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært