Meny

– Forsvarets kjøretøy for dårlig sikret

Tor Helge Moen i Forsvaret mener det bør tas i bruk denne bilen, en amerikanske MRAP (Mine Resistant Ambush Protected). Her er en amerikansk MRAP på oppdrag i Irak. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere sentrale eksperter på veibomber mener Forsvaret burde anskaffe kjøretøy som er bedre rustet for å takle angrep fra såkalte IED-bomber.

Sammenlignet med andre styrker i Afghanistan er norske soldater dårlig sikret mot veibomber.

Flere av Forsvarets bombeeksperter frykter flere tap som følge av IED-bomber, som nylig tok livet av fire norske soldater, skriver VG.

– Jeg har ivret for at Forsvarets operative hovedkvarter burde leie amerikanske MRAP (Mine Resistant Ambush Protected)-kjøretøy. De fungerer godt mot veibomber, sier Tor Helge Moen, som inntil nylig ledet kontra-IED-arbeidet for Forsvaret.

Kjøretøy med mer resistant understell har redusert tapene kraftig for andre land som opererer i Afghanistan. Ifølge avisen har Hæren ved flere anledninger etterlyst en oppgradering.

Oberstløytnant og IED-ekspert Espen Simonsen i Hæren og leder Peter A. Moe i Norges Offisersforbund mener det trengs både bedre utstyr og flere spesialister på IED-trusler.

– Dette er den største trusselen i våre områder, og vi kunne absolutt vært mer proaktive i å søke etter og eliminere IED-er før vi treffer dem, sier Simonsen.

Forsvaret ønsket ikke å uttale seg i detalj om veibombetiltak til avisen, men sier at både teknologi og etterretning på feltet er høyt prioritert.

(©NTB)

Populært