Meny

KONSERT: Them Crooked Vultures, Orange Scene, Roskilde Festival - 2. juli 2010

Supergruppe med fingerfølelse

Them Crooked Vultures satser mer på samspill enn hits, og fredag imponerte de stort i Roskilde. Her med frontfigur Josh Homme og bassist John Paul Jones (t.v.) i aksjon. (Foto: Karina Rønning)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste supergruppeprosjekt lover mer enn de klarer å holde, med Them Crooked Vultures som et hederlig unntak. På Roskilde-festivalen fredag overbeviste de med forrykende samspill.

ROSKILDE (ABC Nyheter): Mye av den tyngre delen av de førti siste årenes rockhistorie er samlet i Led Zeppelin, Nirvana/Foo Fighters og Queens Of The Stone Age.

Det er vel i grunn bare 80-tallet som kan sies å være et tiår hvor ingen av de tre bandene har vært ledende krefter. Når John Paul Jones (bass og keyborad), David Grohl (trommer) og Josh Homme (vokal og gitar) nå har funnet sammen har de derfor mye å øse fra, og Them Crooked Vultures gir gledelig fra sin røffe, blues- og groovebaserte rockkilde.

Frekk åpning

Debutalbumet deres var en stram plate som utfordret lytterne på en tøff og nokså kompromissløs måte, og noe av det samme kan sies om liveversjonen av bandet. For et band som utelukkende er ute etter å tekkes fansen ville neppe starte en Roskilde-konsert med en lang jam hvor blendende solopartier, tett komp og melodisk oppbygging trakk tråder tilbake til proggens fortid, og hvor vi skimtet alt fra Grateful Dead til The Cream i strukturen.

En åpning som frekt klatret over grensene mellom rockens ulike tidsepoker, samtidig som den ga klar beskjed om at Them Crooked Vultures er et band med både tyngde, groove, raffinement og energi. Noe låter som «Scumbag Blues» og «Caligulove» seinere i settet viste på hver sin måte.

Frihet innenfor stramme grenser

Men samtidig som konserten ved et par anledning kanskje var vel raus i sine jammende solobiter – vi fikk både en litt meningsløs gitarsolo av turnémedlemmet Alain Johannes og en for langdrøy keyboardsolo av John Paul Jones – var hovedregelen ellers frihet innenfor stramme rammer.

Og det var en sann nytelse å følge Led Zeppelin-legenden John Paul Jones syngende bass i tett samspill med David Grohls hyperenergiske trommespill. Mens Josh Homme med sin soulfylte stemme og riffete gitar med overbevisende kraft fylte rommet mellom de to, slik at helheten ble en like solid som massiv musikalsk vegg.

Savnet ikke hits

Aberet med bandet kan være at mange av låtene blir noe like og at de store hitsene for store arenaer som dette mangler. Men slik de fredag flettet ingredienser fra sine respektive band sammen i et så tett og overbevisende samspill, overveier det savnet av åpenbare hits.


Les også: Steintøffe gribber

Populært