Meny

Sprengte dyresmuglerliga i Brasil

Sprengte dyresmuglerliga i Brasil

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 10.000 eksotiske dyr og fugler ble beslaglagt da brasiliansk politi aksjonerte mot landets største dyresmuglerliga denne uken.

Årlig smugles det anslagsvis 38 millioner eksotiske dyr ut av Brasil, og dyresmugling er den tredje største illegale aktiviteten i landet etter narkosmugling og våpenhandel.

Ligaen som ble sprengt denne uken, er ifølge føderalt politi den største i Brasil, og aksjonen var et resultat av åtte måneders etterforskning, opplyser kontrollorganet Ibama (Brasils institutt for miljø og naturressurser) i en pressemelding.

Utrydningstruede arter

KLEKKET: Da et av eggene ble klekket, ble også smugleren avslørt. KLEKKET: Da et av eggene ble klekket, ble også smugleren avslørt.

Over 10.000 dyr og fugler ble beslaglagt i aksjonen. Blant disse var det flere utrydningstruede arter, som den blå araren, som tilhører verdens største papegøyerase og er svært ettertraktet på det svarte markedet.

Politiet kom også over en rekke fugler som ikke fins naturlig i Brasil, og som var blitt smuglet inn i landet.

- Flere offentlig ansatte som jobbet med milljøvern i delstaten Paraná er blant de pågrepne. Dette var tjenestemenn som hadde som oppgave å bekjempe og kontrollere denne illegale aktiviteten, opplyses det i pressemeldingen.

Disse har trolig lagt til rette for at dyrene og fuglene kunne utstyres med nødvendig dokumentasjon slik at det ikke var mulig å spore at det dreide seg om levende smuglervarer.

En politimann var også med i smuglerringen. Dessuten ble det gjort pågripelser i utlandet, i samarbeid med Interpol.

- Det er på denne måten vi må bekjempe dyresmugling, i samarbeid med det føderale politiet, med stor tyngde og med stor intelligens. Arbeidet stanser ikke her, forsikrer direktør Luciano Evaristo, direktør i avdeling for miljøvern i Ibama, i pressemeldingen.

Holdt auksjoner

Det føderale politiet har identifisert en brasilianer bosatt i Australia og en nederlender som hovedmennene i dyresmuglerligaen. En av pågripelsene i saken ble gjort på en flyplass i São Paulo, der en mann ble tatt med 64 fugleegg i en vest under klærne. Han ble avslørt da ett av eggene klekket, skriver avisen O Globo.

Márcio Rodrigues skal også være en sentral skikkelse i ligaen. Han drev storstilt oppdrett av eksotiske fugler på gården sin i São José dos Pinhaisi delstaten Paraná, uten de nødvendige tillatelsene til dette. Ifølge det føderale politiet sendte Rodrigues brasilianske fugler ut av landet i stor skala, og mottok også eksotiske dyr og fugler fra utlandet. Tidligere var det broren hans som ledet smuglerringen, men Márcio skal ifølge politiet ha overtatt etter at broren ble fengslet i en annen politiaksjon for to år siden.

- På Rodrigues-gården holdt smuglerligaen auksjoner hver 14. dag, og Rodrigues var et kjent navn i hele verden, sa Rubens Lopes da Silva, leder ved seksjon for miljøkriminalitet i det føderale politiet i Paraná, og koordinator for politiaksjonen onsdag denne uken, på en pressekonferanse.

En utrydningstruet blå arara skal for eksempel ha blitt solgt for over en halv million kroner, 150.000 brasilianske reais på en slik auksjon, og ifølge nettstedet Terra skal ligaen ha tjent nærmere to millioner kroner på hver eneste auksjon.

Rodrigues sto også bak to stråselskaper som ligaen brukte til å hvitvaske sine inntekter.

Mange av fuglene som ble beslaglagt var i svært dårlig forfatning, og det er usikkert hva som vil skje med dem nå. Enkelte får nye hjem i dyrehager og ved lignende institusjoner, men Ibama har ennå ikke rukket å gjøre opp status over de enorme beslagene. Svært få dyr kan imidlertid slippes ut i det fri etter lang tid i fangenskap. Noen fugler vil bli returnert til Nederland, der de kom fra.

De pågrepne i saken må blant annet svare for anklager om dyremishandling, dyresmugling, miljøkriminalitet og hvitvasking av penger. 

Lave strafferammer og muligheten for å tjene store penger gjør det imidlertid vanskelig for myndighetene å få bukt med smuglingen av eksotiske dyr.

Papegøyelandet

AKSJONERER: Politiet i Brasil legger ned betydelige ressurser på å ta smuglere av eksotiske dyr. AKSJONERER: Politiet i Brasil legger ned betydelige ressurser på å ta smuglere av eksotiske dyr.

Brasil har helt siden koloniseringen vært kjent som papegøyelandet, og de skrålende, fargerike fuglene ble raskt et statussymbol for vesltående europeere. Først i 1967 ble det forbudt  å føre ville dyr ut av landet.

I dag smugles det aller mest småfugl og akvariefisk ut av Brasil, og tidligere miljøvernminister Carlos Minc har karakterisert smuglingen som et svært alvorlig miljøproblem.

Eksotiske fugler som selges for 20 kroner på illegale markeder og auksjoner i Brasil, kan koste tusenvis av kroner innen de kommer for salg i dyrebutikker i Europa. Det smugles også svært mye akvariefisk ut av Brasil.

- Utrydningstruet fisk har et eget marked i utlandet, og du kan få 5000 dollar for slike fisker. Dette er små akvariefisk, som er bittesmå og svært vakre, forteller Daniel Cohenca, Ibama-sjefen i Santarem i delstaten Pará nord i landet. Byen ligger strategisk plassert ved Amazonas-floden, og lokale myndigheter bruker store ressurser på å få bukt med smuglingen av fugler og fisker ut av Amazonas.

Organisasjonen Renctas anslår at det fins 300 organiserte grupper som driver dyresmugling i Brasil. Det er stor usikkerhet om de faktiske tallene, men myndighetene klarer trolig bare å spore opp en halv prosent av dyrene, fuglene og fiskene som havner i smuglernes klør. Det anslås videre at bare ett av ti dyr overlever smuglertransporten og kommer frem til mottaker med livet i behold.

Populært