Meny

Ølet avslører hvor du har vært

Forskere i Salt Lake City har funnet ut at det du drikker kan avsløre hvor du har vært. (Ill.foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettsmedisinere kan nå kartlegge en persons reiseaktivitet kun ved å studere håret.

Det er små forskjeller i vannet vi drikker. Og disse forskjellene kan brukes til å avsløre hvor vi har vært.

Forskere vi Salt Lake City har undersøkt vannet i en rekke byer i USA, og funnet ut at de lokale vannverkene har et «fingeravtrykk» som kan gjenkjennes og stedfestes til et landområde.

Les hele studien her

Det spiller ingen rolle om vannet har blitt brukt til å brygge øl, vin, sprit eller fruktjuice, om det er lagret på plastflasker eller tilsatt kullsyre.

Bindes til keratin

Vannets atomer hydrogen og oksygen eksisterer som forskjellige isotoper. Forskjellige isotoper av et grunnstoff har samme antall protoner i kjernen og derfor samme atomnummer , men forskjellig antall nøytroner.

Fordi dette varierer veldig fra sted til sted, kan man gjenkjenne vannet fra forskjellige steder bare ved å se på isotopfordelingen.

Når man inntar væske, brukes vannets hydrogen- og oksygenatomer i kroppens stoffskifte. I denne prosessen bindes de til proteiner, blant annet til keratin, som hår er bygd opp av.

Reisedagbok

Og da hårets voksehastighet er noenlunde konstant, vil det være mulig å fastslå produksjonstidspunkt for hver millimeter av håret.

Sammenlikner man så grotidspunktet med isotopavtrykket langs et hårstrå, kan man dermed avdekke en reisedagbok over hvilke byer og stater personen har besøkt – og når.

Men det er likevel ikke fullt så «enkelt» som det kan høres ut. Som det påpekes i rapporten kan vann fra den en stat brukes i fremstilling av produkter i en annet. Så det kan bli vanskelig å peke på bestemte byer.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært