Meny

Britisk «nasjonalskatt» død

Beryl Bainbridge var en av Storbritannias mest folkekjære forfattere.
Beryl Bainbridge var en av Storbritannias mest folkekjære forfattere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forfatter Beryl Bainbridge døde i dag 75 år gammel.

Hun ble sendt på sykehus for pusteproblemer og kom ikke ut i live. Slik døde 75 år gamle Beryl Bainbridge av tilbakevendt kreft fredag morgen.

Forfatteren ble nominert hele fem ganger til Booker-prisen. Hun vant Whitbread-prisen i 1977 og 1996 og ble ansett for å være en britisk nasjonalskatt.

Forelsket i tysk krigsfange

Bainbridge var kjent for sin mørke sans for humor og for å skrive historiske og samfunnsbevisste bøker.

Hun ble født nær Liverpool i 1934. Bainbridge ble utvist fra pikeskolen Merchant Taylors' Girls' School som 14-åring fordi hun ble tatt med et «skittent dikt» i en av lommene sine. Samme sommer forelsket hun seg i en tysk krigsfange. Han ble sendt ut av landet og fikk ikke lov til å komme tilbake. Etter seks år ble forholdet avsluttet. I 1950-årene jobbet hun som skuespiller på et teater i Liverpool. Bainbridge har senere uttalt at det var opplevelsene fra ungdommen som fikk henne til å skrive og som gav henne den mørke humoren som ble hennes varemerke.

På norsk

Hennes første bok var «Harriet Said», som hun skrev på 50-tallet, men det var ikke før i 1967 hun fikk debuterte med romanen «A weekend with Claude». Hun vant Whitbread-prisen i 1989 for boken «An awfully big adventure». Senere ble den filmatisert med Hugh Grant og Alan Rickman i hovedrollene.

En rekke av hennes bøker ble oversatt til norsk. «Fridag på flaskefabrikken» (The Bottle Factory Outing) og «Deilige William» (Sweet William) kom i 1978. «Unge Adolf» (Young Adolf), en bok om 23-årige Adolf Hitler kom i 1979. «Hver sørger for seg» (Every man for himself) ble oversatt til norsk i 1999. «Gutteselskap: en roman om Scotts ekspedisjon til Sydpolen» (The Birthday Boys) kom i 2000.

«Beryls last year»

Hun var overbevist om at hun kom til å dø 71 år gammel, slik hennes far, mor og ni andre slektninger hadde gjort før henne. Beryl Bainbridge skulle komme til å leve i fire år til, men dette året lagde hennes barnebarn Charlie Russel en dokumentarfilm om henne. Filmen het passende nok «Beryls last year».
Populært