Meny

Britisk «nasjonalskatt» død

Beryl Bainbridge var en av Storbritannias mest folkekjære forfattere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forfatter Beryl Bainbridge døde i dag 75 år gammel.

Hun ble sendt på sykehus for pusteproblemer og kom ikke ut i live. Slik døde 75 år gamle Beryl Bainbridge av tilbakevendt kreft fredag morgen.

Forfatteren ble nominert hele fem ganger til Booker-prisen. Hun vant Whitbread-prisen i 1977 og 1996 og ble ansett for å være en britisk nasjonalskatt.

Forelsket i tysk krigsfange

Bainbridge var kjent for sin mørke sans for humor og for å skrive historiske og samfunnsbevisste bøker.

Hun ble født nær Liverpool i 1934. Bainbridge ble utvist fra pikeskolen Merchant Taylors' Girls' School som 14-åring fordi hun ble tatt med et «skittent dikt» i en av lommene sine. Samme sommer forelsket hun seg i en tysk krigsfange. Han ble sendt ut av landet og fikk ikke lov til å komme tilbake. Etter seks år ble forholdet avsluttet. I 1950-årene jobbet hun som skuespiller på et teater i Liverpool. Bainbridge har senere uttalt at det var opplevelsene fra ungdommen som fikk henne til å skrive og som gav henne den mørke humoren som ble hennes varemerke.

På norsk

Hennes første bok var «Harriet Said», som hun skrev på 50-tallet, men det var ikke før i 1967 hun fikk debuterte med romanen «A weekend with Claude». Hun vant Whitbread-prisen i 1989 for boken «An awfully big adventure». Senere ble den filmatisert med Hugh Grant og Alan Rickman i hovedrollene.

En rekke av hennes bøker ble oversatt til norsk. «Fridag på flaskefabrikken» (The Bottle Factory Outing) og «Deilige William» (Sweet William) kom i 1978. «Unge Adolf» (Young Adolf), en bok om 23-årige Adolf Hitler kom i 1979. «Hver sørger for seg» (Every man for himself) ble oversatt til norsk i 1999. «Gutteselskap: en roman om Scotts ekspedisjon til Sydpolen» (The Birthday Boys) kom i 2000.

«Beryls last year»

Hun var overbevist om at hun kom til å dø 71 år gammel, slik hennes far, mor og ni andre slektninger hadde gjort før henne. Beryl Bainbridge skulle komme til å leve i fire år til, men dette året lagde hennes barnebarn Charlie Russel en dokumentarfilm om henne. Filmen het passende nok «Beryls last year».
Populært