Meny

18-åring dømt for drap på faren

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 18 år gammel mann er i Ringerike tingrett dømt til ti års fengsel for å ha drept faren sin i Hønefoss i november i fjor.

Det var natt til søndag 29. november politiet fikk melding om at en person var funnet død i en bolig i Hønefoss.

Den da 17 år gamle gutten ble raskt pågrepet for å ha drept sin far. Gutten ble innlagt ved psykiatrisk avdeling i Lier. Kort tid seinere ble han overført til Ringerike fengsel. Der har han sittet i varetekt fram til dommen falt.

Mannens forsvarer, Mette Yvonne Larsen, hadde på sin side bedt om frifinnelse for 18-åringen. Hun varsler at dommen vil bli anket.

– Jeg er veldig overrasket over at retten har gitt ham ti års ubetinget fengsel. Vi anker dommen til lagmannsretten. Det er det ingen tvil om, sier hun til NRK.

Rus

I dommen slås det fast at gutten hadde store psykiske problemer i forkant av drapet, men da psykosen var utløst av hyppige hasjrøyking, blir det konkludert med at den tiltalte var strafferettslig tilregnelig.

«Retten legger til grunn, i overensstemmelse med de sakkyndiges uttalelse, at tiltaltes psykiske lidelser er utløst av selvforskyldt rus. Dette fritar ikke for straff. Tiltalte er således strafferettslig tilregnelig», slår retten fast.

18-åringen har forklart at han i forkant av drapet følte seg forfulgt. Han trodde noen skulle ta kjæresten hans og han har beskrevet «svarte øyne» som fulgte etter han.

Sovepiller

Fredagen før drapet tok tiltalte og hans foreldre kontakt med helsevesenet. Ringerike psykiatriske senter henviste dem imidlertid videre til legevakta som skrev ut berolige midler som skulle hjelpe gutten med å sove.

Lørdagen som følger blir den tiltalte mer og mer paranoid, og utover natta bevæpner han seg i frykt for at faren har «blitt en av dem».

I et basketak som oppstår mellom de to, dreper 17-åringen sin egen far med kniv, før han ringer politiet og forteller hva han har gjort. Dommen på ti år er i tråd med aktors påstand. (©NTB)

Populært