Meny

– Regjeringen vil bli dømt i fremtiden

Denne saken kan ikke være tapt. Regjeringen vil i så fall bli dømt hardt i fremtiden, advarer ordfører Mona Hellesnes i Ulvik kommune. (Foto: Venstre/Flickr)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ordførerne i Ulvik og Granvin er i sjokk etter kraftlinjevedtaket.

(ABC Nyheter): Regjeringen vedtok i dag å bygge ut den omstridte kraftlinjen mellom Sima og Samnanger i Hardanger.

Les også: Omkamp om kraftlinje i Hardanger

Les også: – Regjeringen gir bare f***

Ordførerne i Granvin og Ulvik, to av de fem kommunene som rammes, reagerer kraftig på vedtaket.

– I sjokktilstand

Jan Ivar Rødland (Ap), ordfører i Granvin og leder i Folkeaksjonen i Hardanger, har engasjert seg kraftig mot utbygging av kraftlinjene. Han er sterkt preget av dagens nyhet fra Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

– Dette er en utrolig tung og sorgens dag, det går rett inn i sjelen på gravenserne. Vi er i sjokktilstand, det merker jeg på ungdommen og resten av folket rundt meg. Det vil påvirke hverdagen fremover.

– Hva vil kraftlinjen først og fremst gå utover?

– Det vil gå rett inn i vår viktigste verdi - landskapet. Vi har lite turisme i Granvin nå, men dette påvirker utviklingsmulighetene våre. Det blir vanskeligere å få folk til å bosette seg her, og rammer også landbruket.  

– Kjempetrist

Ordfører Mona Hellesnes (V) i Ulvik kommune sier de frykter kraftlinjeutbyggingen.

– Vi er en kommune som har to store næringer, reiselivet og landbruket. Kraftlinjen går rett inn i begge disse næringene.

Hellesnes mener hele landets turistnæring er berørt av vedtaket.

 – Reiselivsnæringen er stor i hele Hardanger, og Hardanger er en viktig reiselivsregion nasjonalt. Dette er derfor en sorgens dag ikke bare for oss, men for norsk reiseliv.

– Dette er kjempetrist. Vi blir fratatt det viktigste livsgrunnlaget vi har til fordel for et statsselskap som vil tjene enda mer penger ved å få betydelig økt kapasitet til å føre strøm ut Europa.  Jeg synes det er fortvilende at vi må ta hele kostnadene her.

Hellesnes sier de ser at linjen trengs, men at de heller vil ha sjøkabel. Hun er ikke enig med Riis-Johansen i at beredskapen ikke vil være god nok med den løsningen.

Fortsetter kampen

Rødland sier de vi vil fortsette å jobbe mot regjeringens vedta.

– Vi skal vise motstand, men akkurat nå må vi vente til den første sorgen er over.

– Vi skal vise motstand, men akkurat nå må vi vente til den første sorgen er over. 

Hellesnes er klar på at de vil sette hardt mot hardt.

– Vi kommer ikke til å gi oss. Dette er et hardt slag for saken, og vi har ingen  ankemuligheter. Men det er grunn til å stille store spørsmål ved den demokratiske prosessen, og vi håper vi kan finne noen veier å gå. Denne saken kan ikke være tapt. Regjeringen vil i så fall bli dømt hardt i fremtiden, advarer Hellesnes.  

Populært