Meny

Elegant oppfølger

Elegant oppfølger

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aamund Nordstogas album «Friaren» forlenger de gode følelesene som debuten skapte.

(ABC Nyheter): For et år sida lyktes Aamund Nordstoga med å få undertegnede til virkelig å høre på norsk tradisjonsmusikk, norsk folkemusikk med utgivelsen av den glitrende plata «Ein Visefugg».

Det satt langt inne, NRKs mangeårige radioformatering av denne musikken jaget meg på 70-tallet over til svensk P3, som i motsetning til NRK, spilte et bredt register rockmusikk da rocken var som best, viktigst og mest spennende.

I all sin folkeopplysende velmenenhet plasserte NRK all rock i ETT ukentlig, timelangt program og overlot resten av sendeflata til folkemusikk og klassisk. NRK hørtes vanligvis ut som om noen nettopp hadde gått bort.

Ikke engang da jeg fattet interesse for engelsk folkemusikk via band som Fairport Convention og amerikansk folkemusikk via Nitty Gritty Dirt Bands «Will the Circle be unbroken» på tidlig syttitall, var det egentlig noen som fikk meg til  å endre min negativitet til vår egen folkemusikkarv.

Det siste tiåret har jeg endelig fått NRKs seriøsitetspisking på tilstrekkelig avstand. Det skyldes flere unge artister som har plukket ned museumsskiltet som har hengt over den norske folkemusikken. Aasmund Nordstoga skal ha mye av æren for at jeg har ristet av meg de siste restene av fordommene.

Her følger han opp «Ein Visefugg» med nok en samling som elegant forlenger de gode følelesene som debuten skapte. Nordstoga får musikalsk hjelp av Abildsø Spelemannslag, broren Odd på trekkspill, gitar og banjo og sangerinnene Gunnhild Sundli (Gåte), Marit Karlberg og Birgit Rike Lund.

MaVed siden av tradisjonelle/ historiske sanger som «Bukkevisa», «Jeg gikk mig ut i lunden grønn» og «Pål sine hønur», finnes her Lillebjørn Nilsens «Ola Tveiten», Alf Prøysens «Koleravise”, Vidar Sandbecks «Gamalkjærest» og en tekst signert Nordstoga selv, «Sov mi prinsesse». 

Tror nesten jeg må finne ut om det lar seg gjøre å få høre musikken fra «Ein visefugg» og «Friaren» på ordentlig, i levende live, i månedene som kommer.

Populært