Meny

– Innrømmer at han er agent

Bildet viser huset til Vicky Pelaez and Juan Lazaro som ble arrestert på søndag, mistenkt for å være russiske spioner. (Foto: AP Photo/David Karp)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av de ti personene som ble arrestert mistenkt for spionasje i USA, innrømmer å være agent for russiske SVR, hevder påtalemyndigheten i USA.

I et offisielt dokument fra påtalemyndigheten, som nyhetsbyrået AFP referer til, innrømmer mannen som går under navnet Juan Lazaro at han er agent for etterretningstjenesten SVR, en av etterfølgerne til sovjetiske KGB.

– Lazaro innrømmet, blant annet, at han ikke var født i Uruguay og at Juan Lazaro ikke er navnet hans, heter det i dokumentet, som ble sendt til retten som et bevis for at Lazaro ikke måtte løslates mot kausjon.

Videre skal Lazaro ha innrømmet «at selv om han elsket sønnen sin, så ville han ikke bryte lojaliteten til firmaet selv for sønnen».

Leverte materiale

Lazaro skal også ha sagt at han i lang tid har jobbet for SVR og at en annen av de mistenkte, en peruansk journalist ved navn Vicky Pelaez, hadde levert materiale fra ham til SVR.

De ti personene som sitter fengslet i USA, ba alle om å bli løslatt mot kausjon torsdag, men behandlingen av sakene ble utsatt.

En ellevtemann er også mistenkt i saken. Han ble arrestert på Kypros, men har flyktet fra politiet og er nå som sunket i jorden.

Sovende agenter

Ifølge amerikanske FBI har de elleve drevet spionvirksomhet i USA for Russland i beste Hollywood-stil. Det rapporteres om hemmelige møter, kodede brev og agenter med forskjellige spesielle kunnskaper.

Oppgaven til de arresterte skal ha vært å samle inn informasjon om USA og sende den tilbake til Russland.

De mistenkte hadde alle gjort sitt beste for å gli inn som vanlige amerikanere da de ble pågrepet. (©NTB)


Populært