Meny

Forberedt på å sette 1.000 fanger fri for Shalit

I en TV-tale til det israelske folket slo Netanyahu torsdag fast at Shalits situasjon er svært viktig for israelske myndigheter. (Foto: AP Photo/Tara Todras-Whitehill)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israel vil ikke betale en hvilken som helst pris for å få løslatt soldaten Gilad Shalit, men 1.000 palestinske fanger kan byttes mot soldaten, slår statsminister Benjamin Netanyahu fast.

I en TV-tale til det israelske folket presiserte Netanyahu torsdag at Shalits situasjon er svært viktig for israelske myndigheter.

Men Israel er ikke villig til å betale en hvilken som helst pris for å få løslatt soldaten, som ble bortført av væpnede palestinere i 2006.

– I en avtale som ble lagt fram av de tyske forhandlerne, som jeg godtok, var det klart at 1.000 skulle slippes fri. Det er prisen jeg er villig til å betale for å få Shalit hjem, sa Netanyahu ifølge nettavisen ynetnews.com.

– Men jeg forholder meg til to prinsipper: Terroristene må ikke returnere til Judea og Samaria, og ingen erketerrorister blir sluppet fri. Jeg godtar dette, men vi har ikke hørt noe fra Hamas, framholdt statsministeren.

– Samlet i håp

– Det israelske folket er samlet i håpet om at Shalit kan komme hjem igjen. Det er ingen som har møtt Shalit-familie, som ikke tenker at Gilad kunne vært deres familiemedlem, sa Netanyahu.

Tidligere erfaringer viser at mange palestinske fanger som er blitt sluppet fri, har utført terrorhandlinger senere, hevdet Netanyahu i talen.

– Avgjørelsen om å sette fri terrorister er en vanskelig og kompleks avgjørelse å fatte for myndighetene. På grunn av kompleksiteten i saken nektet jeg som opposisjonspolitiker å kritisere myndighetene. Folket bør ikke legge press på myndighetene, men på Hamas, sa statsministeren.

Familien til Shalit har den siste tiden lagt press på myndighetene for å få ham sluppet fri. Søndag ble det arrangert en 200 kilometer lang solidaritetsmarsj til Netanyahus hjem i Jerusalem.

– Naturlig

– Familiens reaksjoner er naturlige, og ønsket om å støtte dem likeså, sa Netanyahu.

Shalit ble tatt til fange for fire år siden. Soldaten er nå 23 år gammel. Siden han ble tatt, har han ikke hatt kontakt med familien, og Røde Kors har heller ikke fått lov til å besøke ham.

Gjennom videomeldinger sendt ut fra Hamas har imidlertid Israel fått bekreftet at han er i live. Hamas har tidligere uttalt et krav om at flere hundre palestinske fanger må slippes fri. (©NTB)

Populært