Meny

Minnestund for Roskilde-ofrene

Patti Smith hedret de ni drepte med hver sin røde rose, da Roskilde-festivalen åpnet torsdag. (Foto: EPA/JONAS VANDALL ØRTVIG)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ni navn blir stille lest opp, ni røde roser blir rolig kastet ned fra scenen. Slik minnet Patti Smith Roskilde-tragedien, og slik hedret hun de ni som døde for ti år siden, da Roskilde-festivalen åpnet torsdag.

ROSKILDE (ABC Nyheter): Sola lå over Dyrskuepladsen i Roskilde, da den førtiende festivalen i rekken sparket i gang torsdag ettermiddag. Men åpningen ble mer stemningsmettet og gripende enn normalt, siden man lot Patti Smith lede en minnestund til minne om de ni unge mennene som så tragisk ble trampet i hjel i Pearl Jam-trengselen foran scenen for ti år siden.

Les også: Da døden kom til Roskilde

Seansen åpnet med en ensom trompet som i dvelende og hymneaktig stil omfavnet publikum, før Patti Smith og hennes mangeårige samarbeidspartner Lenny Kaye inntok scenen. Og mens Lenny Kaye langsomt leste opp navnene på de ni drepte, én etter én, kastet Patti Smith en rød rose for hver av de ni ned foran scenen. Med stillferdig, varmende applaus fra folkehavet i en respektfull hilsen til ofrene. Like enkelt som gripende.

Hedret de døde ved å hylle livet

Hundre meter unna var også minnelunden, som ble opprettet etter tragedien, preget av det triste jubileet. De ni bjerketrærne som ble plantet i en sirkel etter ulykken var prydet med bilder, hilsener og andre minne-effekter til heder for de drepte, mens også de ni steinene som er plassert i ring innenfor trærne alle hadde fått hver sin røde rose som markering.

SJEKK ABC NYHETERS FESTIVALGUIDE HER

Men slik de friske, hvite bjørkene i minnelunden er et synlig bevis på at livet går videre, hedret Patti Smith i sin minnetale ikke bare de drepte, men også livet, ved å bygge en bro fra den tragiske hendelsen for ti år siden til i dag.

- Vi må omfavne livet, vi må vise livet respekt. De vi har mistet lever i minnet av de levende. Så Roskilde: Lev! Lev! Lev! avsluttet Patti Smith sin minnetale med, før hun sammen med Lenny Kaye framførte to like varme som stemningsfulle låter på sine to akustiske gitarer.

Gorillaz i kveld, Prince søndag

Dermed var Roskilde-festivalen 2010 åpnet, og 75.000 ungdommer i alle aldre kan se fram til fire dager med musikk, fest og – ifølge meteorologene – sol og varme.

Les også: Med danskebåten til Roskilde

Blant året største trekkplastre finner vi nettopp Patti Smith (som skal spille lørdag), Gorillaz, Them Crooked Vultures, Muse, Prodigy og Jack Johnson, før Prince avslutter seint søndag kveld.

Serena første norske

Men også flere norske står på plakaten, slik som John Olav Nilsen, Casiokids, Kings of Convenience og Lindstrom & Christabelle.

Samt ikke minst Serena Maneesh, som fikk den noe utakknemlige oppgaven å tyvstarte festivalen en halvtime før Patti Smith foretok den offisielle åpningen. Det betød færre mennesker i teltet enn man kanskje kunne forvente, og at ABC Nyheters utsendte, i likhet med mange andre, forlot konserten når det nærmet seg minnestunden med Patti Smith på den Orange Scene.

Les også: Søker livet bak låtene

Det vi rakk å få med av Serena Maneesh tydet likevel på at Emil Nikolaisen & Co ikke sparte på konfekten, men allerede fra første låt dukket inn i sitt soniske støyunivers med melodisk klangbunn på en like intens som fascinerende måte som gjør at vi gjerne skulle sett mer. Men denne dag måtte Emil vike for Patti og minnet av de som aldri fikk anledning til å oppleve årets festival.   

Populært