Meny

Enkle grep kan redde liv

Redd liv med bøyer. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved å lære deg å bruke livbøye kan man lettere redde liv.

- Antall drukningsulykker gjør det ekstra viktig at folk vet hvordan de skal bruker livbøyen i en nødsituasjon. Det er også viktig at bøyene får henge i fred og at de er i god stand, sier Roald Stigum Olsen, pressetalsmann i TrygVesta i en pressemelding.

Bøyene er brukt i mer enn 1000 tilfeller der liv har stått på spill.

Hærverk

Hittil i år har 35 personer druknet. På samme tid i fjor var tallet 43.

12 av ulykkene skyldtes fall over bord fra båt eller kano og ni ulykker var forårsaket av fall i vann, ifølge tall fra Norsk Folkehjelp.

I tillegg til å lære å bruke bøyen, er det viktig å holde bøyen vedlike.

– Dessverre blir flere hundre livbøyer utsatt for hærverk og tyveri hvertår, og dette opprører meg sterkt. Vi ser svært alvorlig på slike lovbrudd,og vurderer politianmeldelse i hvert enkelt tilfelle. Det er livsviktig at bøyene er i fullgod stand, utdyper Olsen.

Derfor har selskapet et system der 13.000 livbøyefaddere hjelper til med å holde bøyene vedlike.

Til sammen 32.000 bøyer er siden 1952 blitt utplassert i alle landets kommuner. Nummer 32.000 deles ut i Askim i dag.

Vanskelig å bruke?

I trinn for trinn beskrivelsen nederst i saken kan du sette deg inn i hvordan du skal bruke livbøyen ved en nødsituasjon. Men for mennesker i panikk, virker ikke dette noe komplisert?

Anders Storebø i Norges Livredningsselskap demonstrerer hvordan man kaster livbøyen. Foto: TrygVestaAnders Storebø i Norges Livredningsselskap demonstrerer hvordan man kaster livbøyen. Foto: TrygVesta

- Den kan være litt vanskelig å bruke i en panikksituasjon. Derfor har vi lagt ut en video på You Tube som vi håper kan bidra til at folk forstår bedre hvordan man skal bruke den, sier Anders Storebø i Norges Livredningsselskap til ABC Nyheter.

- Har folk klaget på at bøyen er vanskelig å bruke?

- Noen sier at den er stor og tung, og det er den.

Selv har Storebø ikke noen problemer med å bruke bøyen.

Sammen med livredder Kristoffer Mæhle i Norges Livredningsselskap og TrygVesta har Storebø laget en video som demonstrerer hvordan bøyen brukes i nødsituasjoner.

Se videoen på YouTube her

Hvordan bruke livbøyen i en nødsituasjon - trinn for trinn:

* Ta bøyen ned fra opphenget. Dra linebeholderen til deg slik at den blir frigjort fra bøyen.

* Hold bøyen i den ene hånden og linebeholderen i den andre. Du kan også plassere lineflasken under foten, slik at du frigjør begge armer til å kaste bøyen. Slik sikter du bedre. Sikt deg inn mot personen i vannet og la bøyen pendle frem og tilbake noen ganger før du kaster den ut.

* Når vedkommende har fått tak i bøyen, ber du personen legge seg inn i den. Om det ikke går, kan vedkommende også henge på slep etter bøyen. Dra forsiktig mot land.

* Hjelp personen på land. Pass på at ditt eget tyngdepunkt er så lavt som mulig, slik at du ikke selv faller i vannet. Rop eventuelt om hjelp.

* Ring etter (113) dersom vedkommende er uklar og ikke kan gjøre rede for seg  eller har svelget mye vann. Kontakt alltid lege dersom det gjelder barn under 8 år.

* Livbøyen kan også være nyttig som flyteredskap dersom du må svømme ut for å redde noen i nød. Bøyen klarer vekten av to personer når dere tar dere til land.

Kilde: TrygVesta

Populært