Meny

Tvinges til å tyste på fildeler

Max Manus-filmen ble lagt ut for nedlasting på en ulike fildelingsnettverk. (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en innfløkt sak med hemmelige rettskjennelser og gjensidige anker, har Høyesterett bestemt at Altibox er nødt til å avsløre identiteten til den som la ut «Max Manus» til ulovlig fildeling.

Kort tid etter at storfilmen «Max Manus» hadde permiere på norske kinoer 19. desember 2008, var filmen tilgjengelig for nedlasting på internett.

Det var ABC Nyheter som 30. desember samme år først meldte at filmen var tatt av nettpirater.

- Vi kommer til å slå hardt ned på piratkopiering av filmene våre, sa produsent Sveinung Golimo til ABC Nyheter da.

Sandrew Metronome og Filmkameratene bestemte seg etter hvert for å gå rettens vei for å få vite hvem som skjulte seg bak IP-adressen som lastet opp suksessfilmen for deling på internett.

Nettleverandøren motsatte seg dette med henvisning til taushetsplikten, men tapte i Stavanger tingrett. Kjennelsen ble holdt hemmelig i det som anses å være en viktig, prinsipiell sak om private aktørers rett til å få adgang til taushetsbelagt informasjon. Saken ble anket til Gulating lagmannsrett, som forkastet anken. Også denne gangen ble avgjørelsen holdt hemmelig.

Til sist endte saken i Høyesterett, som 18. juni forkastet Altibox’ anke. Torsdag ble kjennelsen offentlig kjent.

Altibox sier selskapet vil rette seg etter kravet nå som saken er endelig avgjort i rettsvesenet, men sier dette ikke innebærer at de åpner for å gi private selskaper innsyn i kundeopplysninger.

– Vi vil fortsatt holde fast ved vår praksis om bare å etterkomme et slikt krav dersom det framsettes i forbindelse med en politietterforskning eller at det foreligger en rettskraftig kjennelse, sier administrerende direktør i Altibox, Eirik Gundegjerde.

Den ulovlige kopien som lå ute på flere fildelingsnettverk på nettet, var filmet med videokamera i en norsk kinosal. Det kunne ifølge filmens produsenten se ut som den var filmet i en tom kinosal.

Les mer:

Max Manus tatt av nettpirater

Jakter på Max Manus-pirat

Populært