Meny

Pentagon vil hedre soldathelt med historisk medalje

LIVSFARLIG: Hendelsen som førte til at en levende soldat ble nominert til «Medal of Honor», fant sted i dette området - Korengal-dalen i Afghanistan. Dalen er blitt beskrevet som det «dødeligste stedet» i Afghanistan. Dette bildet fra januar i år viser en amerikansk soldat fra Dagger Company. Foto: Brennan Linsley/AP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang siden Vietnam-krigen anbefaler Forsvarsdepartementet i USA å gi den prestisjetunge medaljen «Medal of Honor» til en levende soldat.

Pentagon har levert anbefalingen til Det Hvite Hus, som må gå gjennom alle slike nominasjoner. Æresmedaljen «Medal of Honor» er den høyeste militære utmerkelsen en soldat kan få i USA.

Amerikanske styrker hadde store problemer i en skuddveksling med Taliban-krigere da den nå nominerte soldaten «løp gjennom en vegg av ild» for å presse fienden tilbake. Ifølge militærtalsmenn i USA bidro soldaten til at rundt seks menn ble reddet, skriver storavisen The Washington Post torsdag. Hendelsen fant sted i Korengal-dalen i Afghanistan høsten 2007.

Diskret

Pentagon har bedt avisen om ikke å navngi soldaten av frykt for at dette kan forpurre nominasjonen.

Å nominere en soldat til æresmedaljen er en omfattende prosess. Detaljerte vitnesbyrd må være på plass før nominasjonen munner ut i en rapport på flere hundre – om ikke tusen – sider, skriver Washington Post. Prosessen er dessuten så diskret at soldatens familie ikke vet at nominasjonen har nådd Det Hvite Hus, ifølge kilder som avisen har snakket med.

Politikere, militærtopper og forsvarsminister Robert Gates har i flere år kritisert Pentagon for kun å nominere falne soldater til den ypperste tapperhetsmedaljen. Eks-president George W. Bush har også beklaget at han aldri fikk mulighet til å overrekke den prestisjetunge medaljen til en levende soldat.

Komplisert forhold

Washington Post skriver at en medaljeoverrekkelse av dette kaliberet ville slått positivt ut for president Barack Obama, som har hatt et komplisert forhold til militæret de siste månedene. 23. juni sparket Obama sin øverstkommanderende i Afghanistan, General Stanley McChrystal, etter at generalen kom med krass kritikk av Obama-administrasjonen i et intervju med magasinet Rolling Stone.

USA har delt ut seks æresmedaljer til soldater fra krigene i Irak og Afghanistan – samtlige posthumt. I øyeblikket er minst tre nominasjoner under behandling i Det Hvite Hus.

Populært