Meny

Med danskebåten til Roskilde

John Olav Nilsen debuterer i Roskilde i ettermiddag, på vei over til Danmark spilte han og gjengen på danskebåten. (Foto: Paul A. Nordahl/ABC Nyheter)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi visste at vi hadde gode sanger og sånt, men vi hadde nesten ingen forventninger til hva som skulle komme, sier John Olav Nilsen som debuterer sammen med Gjengen på Roskilde-festivalen fredag.

KATTEGAT (ABC NYHETER): Den 40. utgaven av Roskilde Festival starter i dag i Danmark.

Blant verdensstjerner som Gorillaz, Patti Smith, The Prodigy og Prince, dukker også Bergens største band gjennom det siste året eller så opp: John Olav Nilsen & Gjengen.

Før bergenserne inntar scenen på Roskilde fredag ettermiddag, spilte Gjengen opp til dans (!) på selveste Danskebåten på vei til København.

Les også: Dritlekkert

Aldri vært på Roskilde

På båten møter ABC Nyheter gjenglederen selv, John Olav Nilsen, som forteller at han er glad for begge spillejobbene, selv om han ikke legger skjul på at det å debutere på Roskilde helt klart henger høyest.

- Vi har aldri gjort noe lignende før, men ved å kombinere det med noe så fantastisk som Roskilde, blir det levelig, sier John Olav Nilsen til ABC Nyheter om spillejobben på danskebåten.

John Olav Nilsen & Gjengen utviser en viss ærefrykt over å få anledning til å spille på noe så stort som Roskilde. Når det gjelder låtene og uttrykket som bandet har funnet, forklarer han at det hele handler om å formidle.

- Vi visste at vi hadde gode sanger og sånt, men vi hadde nesten ingen forventninger til hva som skulle komme, sier han.

- Jeg skriver konsekvent for mitt eget velvære. Hvis du gjør det oppriktig, så tror jeg det forklarer hvorfor musikken vår har nådd ut, sier han

Nilsen har ikke lagt noen slagplan for hva han ellers skal se av andre band på Roskilde, men vil gå rundt og suge til seg stemningen.

Laget årets plate

Debutalbumet «For Sant Til Å Være Godt» fra i fjor ble skamrost av et samlet anmelderkorps, som utropte albumet til fjorårets aller beste på kritikertoppen; Dagsavisens årlige kåring av den beste musikken. Det at et norskspråklig album går helt til topps, er svært uvanlig og har visstnok bare skjedd en gang tidligere.

Bandets hverdagslige låter treffer også bredt, noe responsen landet rundt har vist det siste året.

- Det har gått over all forventning. For meg handler det om å skrive tekster, mens de andre i bandet er med på å skrive låtene. Alt som kommer etterpå betrakter jeg som en bonus, innrømmer John Olav.

- Følelser kan ikke oversettes

Samtidig er han soleklar på at tekstene hans aldri vil bli skrevet på et annet språk – i betydningen bergensk.

- Følelser kan ikke oversettes! Andre må gjerne gjøre det, hvis de vil, men for meg er det ikke en aktuell formel å følge, sier han bestemt.

John Olav Nilsen er komfortabel med å skrive låter på egen dialekt, og føler at han ikke trenger å gjøre noe annet for å tilpasse seg markedet. Han lover at han aldri skal gå over til å skrive engelske tekster.

- Det er jeg rett og slett ikke interessert i å gjøre.

- Jeg vet ikke helt når det kommer noe nytt, men vi jobber hele tiden med nye ideer. Selv når vi spiller, jobber vi med å forsøke å være kreative, fange opp nye ting. Jeg skriver om livet jeg lever, ting jeg opplever og ting jeg ser.

Loddefjord rock city

Nilsen liker samholdet mellom de forskjellige musikerne som har blomstret opp i drabantbydelen Loddefjord i Bergen i løpet av de siste ti årene.

- Vi har vært venner lenge før musikken og vi kommer alltid til å være det, forklarer han.

I tillegg til John Olav Nilsen & Gjengen er Fjorden Baby! Og Laurs Vaular to andre lokale navn som har lagt kongeriket for sine føtter.

- Det er litt rart å tenke på at vi har lyktes kollektivt sett. Men det er like rart at vi blir beskrevet som den nye bergensbølgen. Vi er jo bare gamle venner som tilfeldigvis har musikken som felles interesse.

Fritidsklubber er viktige

- Det beste med Loddefjord er at det finnes et tilbud til unge mennesker. Fritidsklubber med tilbud om øvingslokaler fører til at det skapes noe. Resultatet er kultur som når ut til flere. Vi startet på et sted som heter Elvetun, en ungdomsklubb som alle der ute har vært innom. Det er noe andre kommuner burde se og lære av, sier bergenseren.

Han tror mange kommuner tenker kortsiktig, når de for eksempel legger ned ungdomsklubber. For han er ikke i tvil om at ungdomsklubben er viktig:

- Nå er det ti år siden vi var der selv, men hvis vi kan bidra med noe med tanke på vår suksess, så må det være å fortelle at dette arbeidet er viktig. Kommunene som legger ned fritidstilbudet til ungdom bør bli mer langsiktige med tanke på å nå målene sine.

- En ære

Uttrykket til John Olav Nilsen & Gjengen har blitt sammenlignet med svenske Håkan Hellström. Om det er bevisst er han imidlertid ikke sikker på, men konkluderer med at han nok kan ha blitt påvirket av svensken.

- Det å bli sammenlignet med Håkan Hellström er en ære. Mange i bandet vårt har likt ham, så sånn sett har han vært en inspirasjon.

- Han er en type artist man får et personlig forhold til. Han synger på et språk vi kjenner, følelser man kjenner seg igjen i. Han er dessuten en av få skandinaviske artister jeg har et forhold til – mer enn til norsk musikk. Noe som kanskje sier mer om norsk musikk?, undrer han.

- Det jeg har hørt av norsk musikk er stort sett eldre ting som jeg har oppdaget i ettertid. Men både britisk og svensk musikk har utvilsomt satt sine spor.

Nye låter på Roskilde

John Olav Nilsen & Gjengen lover intet, fordi bandet ikke har bestemt seg, men han håper å kunne presentere noen nye låter når han inntar scenen på Roskilde. I hvert fall liker han å fremføre sanger som ikke nødvendigvis hans publikum kjenner fra før.

- Jeg har for eksempel fremført den første sangen jeg skrev, som aldri har vært utgitt og som heller ikke er på platen, og det er virkelig gøy å se at publikum catcher det. De tar i tar imot den på samme måte som låtene de kjenner noe som gleder meg.

John Olav Nilsen & Gjengen spiller på Odeon-scenen på Roskilde fredag klokken 14.00. ABC Nyheter kommer tilbake med anmeldelse av konserten.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært