Meny

- Døde ikke av slangebitt

Dronning Kleopatra i Elisabeth Taylors' skikkelse. En historiker mener å ha bevist at hun ikke døde av slangebitt, som historien vil ha det til. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik døde Kleopatra egentlig.

(ABC Nyheter): Den tidligere dronningen av Egypt begikk selvmord 30 år f.Kr, etter å ha tapt slaget mot Octavian.

Historien skal ha det til at hun forgiftet seg selv ved å la seg bli bitt av en slange. Nå utfordrer historieprofessoren Christoph Schaefer ved Trier universitetet i Tyskland den gamle betrodde myten.

Schaefer har studert gamle skrifter og konsultert en giftekspert i arbeidet med den nye teorien, som ble offentliggjort på tysk tv onsdag i et program om gamle Egypt.

Kleopatra ville aldri ha valgt å dø ved å utsette seg for et slangebitt. Et bitt fra en slange får ikke alltid dødelige konsekvenser, sier han.

- Umulig

- Når en person dør fra et kobrabitt skjer det ikke fort, det er en grusom mate å dø på. Det tar timer å dø og offeret får lammelser i deler av kroppen, inkludert øynene, beretter han til CNN.

Myten skal også ha det til at hennes to hjelpere døde sammen med henne. Det hadde vært umulig med et slangebitt, sier historikeren.

- Temperaturen i august, som var tidspunktet Kleopatra begikk selvmord på, hadde også vært så høy at slangene sannsynligvis ikke hadde holdt seg i ro lenge nok til å kunne bite.

Opium og gift

Gamle papyrus viser at Kleopatra hadde kunnskap om gifter. En kjent papyrus beviser at hun faktisk også testet dem.

Sammen med en tysk giftekspert har han konkludert med at blandingen hun døde av var en miks av plantene hemlokk, ulvebane og opium.

- Med opium kan man virkelig falle inn i dyp søvn, sier Schaefer.

Grunnen til at den gamle myten har holdt i over 2000 år forklarer professoren med at folk rett og slett bare har trodd på den. 

Fakta om Kleopatra:

* Født januar 69 f.Kr. i Alexandria

* Farao av Egypt fra 51 f.Kr. til 30 f.Kr.

* Var bare 17 år da hun ble dronning av Egypt

* Fikk to sønner med Julius Cæsar, og tre barn med Antonius

* Kleopatra er gresk og betyr «til fars ære». Hennes fulle navn «Kleopatra Thea Filopator» betyr «gudinnen Kleopatra, elsket av sin far».

Kilde: Wikipedia

Populært