Meny

Direktør går av etter operasjonsskandale

Nordlandssykehuset i Bodø. Foto: Erik Veigård / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Administrerende direktør Eivind Solheim ved Nordlandssykehuset i Bodø går av som følge av tilsynssaken mot sykehuset.

FAKTA om feilbehandling ved Nordlandssykehuset

* VG skrev i forrige uke at en rekke pasienter på kreftavdelingen ved Nordlandssykehuset i Bodø har fått fjernet friske organer under kompliserte operasjoner fra 2004 og fram til i dag.

* Sykehuset har innrømmet at bare en av fire pasienter som ble operert for antatt kreft i løpet av et halvt år, virkelig var kreftsyke. En kvinne som i etterkant viste seg å være frisk, fikk blant annet fjernet bukspyttkjertelen, milten og deler av tynntarmen.

* En rekke kompliserte operasjoner har blitt foretatt på Nordlandssykehuset, selv om sykehuset ikke har autorisasjon for dem.

* Klinikksjef Hans Torbjørn Kvig Rydningen fratrådte sin stilling etter avsløringene.

* Pasientombudet i Nordland mener at også flere ledere ved sykehuset må ha hatt kjennskap til feilbehandlingene. Sykehusdirektør Eivind Solheim sier at informasjonen var tilbakeholdt for ham fram til august 2009.

* Statens helsetilsyn skal granske 16 operasjoner. 13 av dem er utført av de samme to legene, som i påvente av granskingen har fått operasjonsnekt.

* Helsetilsynet sier de ikke bygger granskingen på noen konkret mistanke om at sykehuset bevisst har lagt opp til mer kompliserte operasjoner enn de er autorisert for.

* Politiet har startet en egen etterforskning av helseforetaket Helse Nord. (Kilder: VG, Avisa Nordland, NTB) (©NTB)

Etter operasjonsskandalen ved Norlandssykehuset går Eivind Solheim nå av som administrerende direktør ved sykehuset.

Nå håper han at dette vil bidra til å gjennopprette tilliten til sykehuset.

I forbindelse med oppsigelsen har Solheim skrevet et brev som nå er lagt ut på sykehusets hjemmesider.

Tar selvkritikk

Direktør Eivind Solheim går av som følge av tilssynssaken mot Nordlandssykehuset. (Foto: Scanpix)Direktør Eivind Solheim går av som følge av tilssynssaken mot Nordlandssykehuset. (Foto: Scanpix)

Han tar her selvkritikk for ikke å ha avdekket de kritikkverdige forholdene tidligere.

«Jeg konstaterer at mine utsagn om kjennskap til brudd på funksjonsfordelingen ikke samsvarer med den mulighet jeg har hatt til å avdekke relevante forhold på et tidligere tidspunkt. Evne til å oppfange informasjon på tidligst mulige tidspunkt, er avgjørende for direktørens evne til handling.» skriver Solheim.

Han beklager også den belastningen saken har påført pasienter, pårørende, ansatte og ledelse ved sykehuset.

Informerte ikke

Solheim innrømmer at han ikke har gitt god nok informasjon til styrelederen ved sykehuset.

«Jeg har som direktør hatt åpen tilgang på dialog med styrets leder og har gjennom dette gitt styreleder informasjon som i ettertid ikke er i samsvar med kravet til tidsmessig og dekkende informasjon. Jeg finner dette å være til stor skade for vårt nødvendige tillitsforhold.» skriver han.

- Tillit er avgjørende

Nå håper Solheim at sykehuset skal kunne gjenetablere tillit hos befolkningen i Nordland.

«I den situasjon som er oppstått, er det avgjørende at det gjenskapes tillit. Tillit er knyttet til ledelse, og ny tillit må knyttes til ny leder. Jeg har stor tro på Nordlandssykehusets mange ansatte og den samlede evne til å drive videre et målrettet arbeid for utvikling av et spesialisthelsetjenestetilbud til beste for nordlandspasienten», uttaler han.

Styreleder Stig Fossum berømmer Nordlandssykehusets direktør gjennom de siste 13 årene.

– Jeg har lært direktør Eivind Solheim å kjenne som en redelig person med stor integritet. Når han nå velger å gå av som direktør viser det at han setter institusjonen foran personlige hensyn, i samsvar med det han sto for som direktør, skriver styrelederen i en pressemelding, ifølge NTB.

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært