Meny

Pasientliste-siktede hevder de ville varsle

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siktede i pasientlistesaken hevder de ville varsle om juks i det private helseforetaket som har anmeldt konkurrentene for tapping av pasientlistene.

Oslo politidistrikt ransaket onsdag de tre private helseforetakene Colosseumklinikken, Hjelp24 NIMI og Aviva Helse og leger som arbeider der.

Bakgrunnen er en anmeldelse fra det private helseforetaket Aleris, som mener seg utsatt for omfattende ulovlig tapping av taushetsbelagte opplysninger fra til sammen rundt 2.000 pasientdokumenter. En legesekretær som tidligere jobbet hos Aleris, er mistenkt for å stå bak tappingen.

De tre siktede foretakene brukte operasjonslister fra Aleris for på sin side å dokumentere det de hevder er misforhold og grovt juks.

Les også: - Legesekretær tappet 2000 pasientjournaler

– Varslingssak

Blant de siktede er plastikkirurg Halfdan Simensen. Han jobbet tidligere i Aleris, og driver nå Aviva Helse.

– Dette er en varslingssak, og jeg opplever det som en arroganse fra helsemyndighetene at de ikke er mer interessert når seriøse aktører varsler. Ingen er skadet annet enn at man har lagt fram bevis for forhold som ikke stemmer i Aleris sitt anbud, sier Simensen til Dagbladet.

Han understreker at listene ikke inneholdt navn på pasientene. Han avviser å være drevet av økonomiske interesser og hevder det handler om faglig forsvarlighet og medisinsk etikk.

– Kom uoppfordret

Administrerende direktør Lise Westly i Hjelp24 NIMI innrømmer at operasjonslister fra Aleris ble brukt i klagen som foretaket sendte etter anbudstapet til fordel for Aleris.

Hun bedyrer likevel selskapets uskyld, og sier til VG Nett at de fikk listene uoppfordret.

Hun vil ikke opplyse om hvem som leverte listene, men avviser at opplysningene var bestilt, slik politiet mener.

Også Westly hevder at listene påviser feilaktige opplysninger i konkurrenten Aleris sitt anbud.

I klagen etter anbudstapet, hevdet de tapende aktørene at Aleris blant annet presenterte så gode tall for operasjoner uten komplikasjoner at det umulig kunne stemme med virkeligheten.

– Vi ville varsle Helse Sør-Øst om det vi opplevde som en uforsvarlig praksis, sier Westly.

Ikke kompensasjon

Politiadvokat Ragnvald Brekke ved Finans- og miljøseksjonen i Oslo politidistrikt sier til NTB at saken har vært etterforsket siden januar i år.

– I slutten av etterforskningen har vi funnet det nødvendig å foreta en ransaking for å sikre de siste bevisene, sier Brekke.

Politiadvokaten sier de ikke har indikasjoner på at den siktede legesekretæren har mottatt kompensasjon for å gi videre taushetsbelagte opplysninger, og ønsker ikke å gå inn på hva kvinnens motiver kan ha vært.

– Ikke noe å skjule

Colosseumklinikken i Oslo fikk også politiet på døren i razziaen. Også de bedyrer uskyld.

– Colosseumklinikken har ingenting å skjule verken for politiet eller Helsetilsynet. Politiet ønsket en gjennomgang av e-postlister, og det har de fått. Det var en overraskelse for klinikken å få politiet på døren. Klinikken kan ikke se at den har gjort noe galt, sier medisinsk direktør Eystein J. Hauge i Teres Medical Group, som eier Colosseumklinikken, til VG Nett.

Sjokkert

Aleris vant høsten 2009 en anbudsrunde på en fireårig kontakt verdsatt til 75-80 millioner kroner for det regionale helseforetaket Helse Sør-Øst.

Administrerende direktør Grethe Aasved i Aleris Helse er sjokkert over innholdet i saken, men understreker at dette ikke har gått ut over pasienter.

– Dette vil ikke ha noen innvirkning på pasientene. Vi fikk raskt vite fra politiet at de fant listene med en gang. De lå i en safe, og navnene var sladdet. Det er ingen grunn til å tro at listene har havnet et annet sted enn hos konkurrentene, og navnene kan ikke ha vært interessant for dem i det hele tatt, sier hun til NTB.

Avhørt

Alle de involverte er avhørt, og fakta i saken er klarlagt, ifølge politiet. Den resterende etterforskningen vil ta sikte på å finne ut hvilke roller de forskjellige personene har hatt.

– Vår oppgave nå er å finne ut hvem som har vært involvert i prosessene og hvem som har medvirket til legesekretærens utroskap, sier politiadvokat Brekke.

I tillegg til de tre private helseforetakene er foruten legesekretæren i alt fire leger siktet. Siktelsen omhandler grov utroskap eller medvirkning til dette, brudd på taushetsplikten i helsepersonelloven og straffelovens paragraf 294 om uttak og bruk av drifts- eller forretningshemmeligheter.

Strafferammen ved eventuelle dommer er fengsel i inntil seks år. (©NTB)

Mer om helse i ABC Nyheter.

Flere nyheter på forsiden.

Populært